Vicente Aranda, Jaime Camino, o Pere Portabella, grans promeses catalanes

Avui comença la novena edició del Festival Internacional de Cinema en Català de la Costa Daurada (FIC-CAT). Aquest any el tema principal és com ésser un bon director de cinema. El director que va idear la primera pel·lícula catalana va ser la Plaça del port a Barcelona’, d’Alexandre Promio, l’any 1896.

Més de 350 treballs s’han presentat a l’esdeveniment cinematogràfic de Roda de Berà. Els finalistes seran projectats durant aquesta setmana.

I és que el setè art de la nostra comunitat és molt ric. Es troba més en l’aire que mai i ha tingut una gran evolució. De l’anomenada ‘Escola de Barcelona’, experimentalista i cosmopolita, destaquen grans promeses com Vicente Aranda, Jaime Camino, Pere Portabella, o Gonzalo Suárez, que realitzarien les seves obres mestres ja en els anys 80. De fet, d’entre aquests estels, el realitzador Pere Portabella rebrà el premi honorífic FIC-CAT 2016 sent un dels tècnics més internacionals de Catalunya.

I és que el cinema en català va tenir el seu vigor a partir de 1975 quan, amb la finalitat de la dictadura franquista, es permeten les manifestacions culturals en llengua catalana, i es funda l’Institut de Cinema Català.

D’altra banda, al FIC-CAT, el film bèl·lic sobre la lleva del biberó ‘Ebre, del bressol a la batalla’, de Román Parrado, s’estrenarà en exclusiva durant la inauguració.