Les finances del Vaticà “fora de control”

0
Papa francesc - Diari Català
El Vaticà
Papa francesc - Diari Català
El Vaticà

El Papa hauria alertat a una xerrada privada que les finances del Vaticà són fora de control

El Papa hauria alertat a una conversa privada registrada il·legalment que les finances del Vaticà estaven “fora de control”, segons l’avançament dels llibres –publicats pel diari italiàLa Repubblica’— que suposadament contenen les filtracions dels documents reservats del Vaticà robats pel sacerdot espanyol Lucio Vallejo Balda i la laica italiana Francesca Chaouqui.

Els llibres ‘Via Crucis’, escrit per Gianluigi Nuzzi, i ‘Avarizia’, del periodista italià Emiliano Fitipaldi, seran publicats aquest dijous i els seus autors han assegurat que a més d’incloure documentació reservada del Vaticà, sortiran a la llum converses privades que el Papa hauria mantingut amb els seus assistents durant reunions a la residència Santa Marta i que haurien estat registrades il·legalment.

“Si no podem custodiar els diners, que es veu, com podrem custodiar l’ànima dels fidels, que no es veu?“, hauria dit en una altra ocasió el pontífex argentí segons les gravacions a les quals haurien tingut accés els periodistes.

En una nota de premsa, aquest dilluns el Vaticà ha valorat els dos exemplars com el “fruit d’una greu traïció de la confiança dipositada pel Papa, i pel que fa als autors, d’una operació per aprofitar-se d’un acte greument il·lícit de lliurament de documentació confidencial”.

“Publicacions d’aquesta naturalesa no ajuden a establir la claredat i la veritat de cap manera, sinó que generen confusió i conclusions tendencioses”, ha afegit en aquest sentit la Santa Seu.

El sacerdot espanyol Lucio Vallejo Balda continua a la presó sota vigilància dins del Vaticà, mentre que la laica italiana Francesca Chaouqui ha estat posada en llibertat el mateix dilluns perquè hauria col·laborat amb la justícia vaticana, segons han publicat els mitjans italians.