L’autoproclamat Estat Islàmic (o Daesh, en àrab) ja s’ha convertit en l’organització terrorista més rica del món. Quines són les seves principals fonts de finançament?

 

Daesh (Estat Islàmic en les seves sigles en àrab), després de conquerir l’estiu passat la ciutat iraquiana de Mossul, a l’est del riu Tigris, no només va aconseguir posicionar-se com l’organització terrorista més potent i perillosa, sinó també com la més rica del món, segons la revista Forbes. En només un any, es calcula que els jihadistes han ingressat uns 1.900 milions d’euros. Tot i així, algunes de les seves fonts de finançament encara són desconegudes.

Donacions dels països del Golf

L’any passat, el llavors president de l’Iraq, Nuri al-Maliki, va acusar obertament l’Aràbia Saudita i Qatar de donar suport al terrorisme. En un comunicat, el president iraquià deixava clar que considerava l’Aràbia Saudita la “responsable de l’ajuda financera i moral que reben els terroristes del grup Estat Islàmic de l’Iraq i Llevant”.

En una entrevista al mitjà alemany Deutsche Welle, Günter Meyer, director del Centre de Recerca del Món Àrab de la Universitat de Mainz, també va assegurar que la font d’ingrés més important de Daesh prové del suport que rep del Golf, principalment de l’Aràbia Saudita, Qatar, Kuwait i els Emirats Àrabs.

De totes maneres, no s’ha reconegut de manera oficial que cap Estat hagi ‘subvencionat’ els interessos de l’organització terrorista, només es parla de particulars i en cap cas existeix una llista de noms. No obstant això, l’investigador Meyer creu que les generoses donacions de particulars provinents del Golf Pèrsic estan motivades amb la intenció d’enderrocar el règim alauita del president sirià, Baixar al-Assad. Així doncs, aquests particulars i organitzacions islàmiques benèfiques veuen Daesh com un mitjà per acabar amb el dictador.

Petroli

Una altra de les grans fonts d’ingressos de Daesh prové dels pous de petroli que controla en territori iraquià i al nord de Síria. Actualment, es calcula que l’Estat Islàmic extreu uns 37.000 barrils de cru, una quantitat més baixa respecte l’any passat. A més, el tipus de cru que s’extreu es ven a un preu de no més de 40 dòlars -ja que és de menor qualitat que el Brent-.

Els camions carregats amb barrils arriben fins a Turquia, el Kurdistan i fins i tot a Síria i l’Iraq, que volen assegurar la provisió de petroli per a la seva població. Cada setmana, segons el Departament del Tresor dels Estats Units, Daesh guanya uns 100 milions de dòlars per la venda de petroli a intermediaris locals.

Impostos

L’organització terrorista també funciona com a Estat a l’hora de cobrar impostos, però d’una manera molt més dràstica i impositiva. Els impostos són la principal font d’autofinançament que té Daesh, ja que gran part dels ingressos fiscals, aproximadament un 45 %, provenen directament de confiscacions a la població. Per exemple, a la ciutat de Mossul, els taxistes han de pagar un impost per poder treballar cada dia i els comerços de la ciutat han de suportar un gravamen del 5 % sobre les seves vendes.

A tot això cal afegir-hi la imposició de la jizya, un impost personal que han de pagar les minories musulmanes i els creients d’altres religions a la capital de l’autoproclamat Estat, Raqqa.

Robatoris i extorsions

El saqueig de jaciments arqueològics i bancs també ha ajudat l’Estat Islàmic a mantenir-se econòmicament. L’any passat, el robatori del Banc Central de Mossul va ser la conquesta més gran dels terroristes, que van obtenir un total de 430 milions de dòlars en efectiu. D’altra banda, els segrestos de periodistes i cooperants occidentals van aportar 20 milions de dòlars en pagaments de rescat.