crema de fotos del rei
Crema de banderes i imatges del rei | Diari Català

La Fiscalia de l’Audiència Nacional està a l’espera que els Mossos d’Esquadra li remetin els atestats dels successos esdevinguts durant la manifestació anticapitalista de la Diada que va recórrer aquest diumenge els carrers de Barcelona i en què desenes de persones van cremar imatges del rei Felip VI i pàgines de la Constitució.

Així, el Ministeri Públic esperarà els informes de la policia autonòmica per comprovar si en la concentració, en què va carregar contra la Carta Magna, s’hauria comès algun delicte contra la Corona i l’altes institucions de l’Estat.

Els incidents van tenir lloc durant el tradicional acte polític que organitza l’esquerra anticapitalista amb motiu de la Diada pels carrers de la capital catalana, i que aquest any han organitzat la CUP i altres organitzacions relacionades amb aquest partit, com Alerta, Arran i Endavant.

Les imatges del Rei eren impreses en fulles de paper que, en el revers, contenien una pàgina de la Constitució, i van ser cremades amb torxes que portaven alguns dels manifestants.

Durant la marxa, que va cobrir el trajecte entre la plaça Urquinaona i l’esplanada del Born, es van cridar consignes com ‘Qui sembra la misèria recull la ràbia’, ‘Obrim fronteres’, ‘Fora feixistes dels nostres barris’ i ‘I-inde-independència’, entre d’altres càntics.

Amb el lema ‘Als Països Catalans desobeïm per la independència’, els organitzadors han xifrat en 5.000 els assistents a la marxa, que va acabar amb discursos de diferents assistents, com la diputada de la CUP Anna Gabriel i la regidora Laia Estrada.

Crema de la bandera

Durant la marxa també es van cremar banderes espanyoles, europees i franceses, un acte que Gabriel ha defensat perquè considera que la gent “necessita expressar quin és el seu estat d’ànim”. “En un país que es diu democràtic aquestes expressions també han de tenir cabuda”, ha dit.

Abans de la seva intervenció, Gabriel va indicar als mitjans de comunicació que la independència ha d’impulsar-se des de “el carrer”. Per part seva, Estrada va reclamar al Govern un “gest de ruptura” a favor de la independència abans de l’estiu del 2017.