Fitch veu relació entre el ‘Brexit’ i una possible secessió a Catalunya

0
Brexit regne unit david cameron manifestacio
Manifestació en favor de la sortida del Regne Unit de la UE | Foto: Cristopher Furlong (EP)

L’agència de qualificació considera que la sortida del Regne Unit intensificarien “les pressions secessionistes” a Catalunya

L’agència de qualificació de riscos Fitch ha advertit aquest dilluns que la sortida del Regne Unit de la Unió Europea (UE) podria precipitar la sortida d’Escòcia del Regne Unit, que al seu torn podria intensificar “les pressions secessionistes” en altres parts de la UE, com Catalunya a Espanya.

“El ‘brexit’ crearia un precedent per als països que surten de la UE”, subratlla Fitch, que opina que això podria impulsar una ‘antiUE’, el naixement d’altres partits polítics populistes o fer que els líders europeus renunciïn a adoptar mesures impopulars però beneficioses per a les seves economies a llarg termini.

En un informe difós aquest dilluns, Fitch avisa que el ‘brexit’ passaria factura a les economies d’altres països europeus i elevaria els riscos polítics a Europa. Tot i això, si el Regne Unit abandona la UE, l’agència no es planteja rebaixar de seguida la qualificació del deute sobirà d’altres països europeus.

Això sí, subratlla que, a mitjà termini, és més probable que adopti accions negatives de qualificació si l’impacte econòmic del ‘brexit’ fos greu o es materialitzessin “riscos polítics significatius”.

En aquest sentit, Fitch assenyala que l’impacte econòmic del ‘brexit’ seria menor per a la UE que per al Regne Unit, però seguiria sent “palpable”, ja que les exportacions europees al Regne Unit es reduirien, fet que afectaria sobretot Irlanda, Malta, Bèlgica, Països Baixos, Xipre i Luxemburg, les exportacions de béns i serveis de les quals al Regne Unit representen com a mínim el 8% del PIB.

 

La banca espanyola es veuria afectada

L’agència creu que, tot i que alguns països europeus podrien passar a rebre inversions estrangeres abans destinades al Regne Unit, altres Estats, com Luxemburg, Malta, Bèlgica i Alemanya, amb un ampli estoc d’inversions estrangeres i actius financers al Regne Unit, veurien una reducció del valor en euros dels seus actius si no hi hagués una depreciació permanent de la lliura esterlina.

A més, Fitch recorda que els sectors bancaris d’Irlanda, Malta, Luxemburg, Espanya, França i Alemanya tenen vincles importants amb el Regne Unit. L’agència alerta a més que el ‘brexit’ retallaria la contribució del Regne Unit al pressupost de la UE, cosa que implicaria majors aportacions d’altres països o la reducció de la despesa a la Unió.

Fitch assegura que, amb la publicació d’aquest informe, no està recomanant el sentit del vot en el referèndum del 23 de juny, sinó que només busca proporcionar al mercat financer indicacions sobre els possibles efectes del ‘brexit’ a les seves qualificacions sobre els deutes sobirans dels països europeus.