Foment del Treball avala el dret a decidir, però dins la legalitat

0

La patronal catalana cediria els seus impostos a la Generalitat si hi hagués un acord previ amb l’Estat

El president de la patronal catalana Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha comparegut aquest dijous en un esmorzar informatiu i ha analitzat l’actualitat política des de l’òptica catalana. En aquest sentit, Gay de Montellà ha volgut advertir que és necessari reduir la distància entre Catalunya i l’Estat. I això només es pot fer, apunta, amb diàleg i a base de consens. Tanmateix, des de lorganització empresarial han assegurat sentir-se “còmodes” dins d’Espanya, malgrat que aposten per un pacte fiscal i el reconeixement de la nació catalana. No obstant això, preguntat per si l’organisme que representa està a favor o no de la independència ha respost que “nosaltres no tenim res a dir sobre la independència, els empresaris diem que s’ha de respectar la intenció dels ciutadans i creiem que estem units i compartim Espanya”.

Acte seguit, ha afegit que l’espai on s’ha de desenvolupar Catalunya és a “Espanya i a Europa. “I estem molt còmodes allà”, ha expressat, alhora que reconeix que Espanya viu un moment d’espera per la falta de govern, i que una vegada format s’haurà de seguir treballant a favor del “consens”. I doncs, el president de la patronal ha volgut recordar que les relacions entre Catalunya i Madrid sempre han tingut els seus més i els seus menys, i que per això cal superar-los. A més a més, ha lamentat la situació actual fruit de la no acceptació entre d’altres de Catalunya com a nació: “i no hauria passat res, perquè això està a l’article 2 de la Constitució. No es veia, i menys en aquell moment, quina era la gran dificultat per acceptar-lo, quan un pacte fiscal amb un reconeixement de la nació català i una sèrie de mesures, com tenir una certa representació exterior o la defensa absoluta de la llengua i la cultura haurien evitat estar en aquesta situació”.

Acord i legalitat

Les dues línees vermelles per a Foment del Treball són la legalitat i l’acord amb l’Estat. En aquest sentit, s’ha mostrat a favor del dret a decidir: “sí, però dins del marc legal”. Una proposta que creu no s’hagués dut a terme si no s’haguessin rebutjat les mesures anteriors. Emperò, ha assenyalat que aquest dret a decidir s’hauria d’exercir “sempre mitjançant diàleg, la negociació i el pacte”. I doncs, ha reconegut “sé que no hi ha marc legal i que és difícil, però nosaltres hem d’estar dins de l’ordenament de l’Estat”. Per altre banda, preguntat per si els empresaris tributarien els seus impostos a la Generalitat si aquesta un dia els hi exigeix arran de la creació de la Agència Tributària Catalana, Gay de Montellà, ha afirmat que “no serà possible” sinó és dins d’un “pacte amb l’Estat”. Amb tot, ha reconegut que una hisenda pròpia tindria avantatges. Finalment, ha recomanat paciència als dirigents autonòmics perquè, diu, “l’Europa de les regions vindrà”.