Fotògrafs cedeixen el seu treball sobre refugiats a l’exposició #SinFiltros

0
EUROPA PRESS | Diari Catala
EUROPA PRESS

La mostra es pot visitar des d’aquest dijous 26 de maig a la Casa del Lector de Madrid

Un total de 18 fotoperiodistes i videoperiodistes espanyols han cedit part de la feina fotogràfica sobre la situació que viuen els refugiats en llocs com Lesbos o Idomeni per a l’exposició titulada #SinFiltros, que es podrà visitar des d’aquest dijous 26 de maig a la Casa del Lector de Madrid.

Així s’ha donat a conèixer aquest dimarts, a la presentació a mitjans de comunicació de la mostra, un acte que ha comptat amb l’assistència del comissari de la mateixa, Matías Nieto; la directora general d’Estratègia, Marca i Cultura Corporativa en metro de Madrid, Adelaida Carega; i el fotògraf Santi Palacios.

L’exposició recull, a més de les fotografies, vídeos amb els testimonis dels refugiats en els campaments pròxims al mar Egeu (Lesbos i Idomeni) i Espanya, on resideixen dos sirians que han comptat la seva història, els motius de la seva fugida i la seva nova vida a la societat espanyola.

Durant l’acte de presentació, el comissari de la mostra ha explicat que s’ha posat en marxa en “un temps rècord” perquè urgia explicar el que està succeint a l’est d’Europa i ha comentat que la iniciativa part dels propis fotògrafs que “volen ajudar” a difondre la situació dels refugiats. “Van arriscar el seu temps, el seu diners, la seva salut”, ha subratllat Nieto.

Van arriscar el seu temps, el seu diners, la seva salut

En aquest sentit, Nieto ha detallat que l’exposició denuncia “el suplici” que estan patint aquestes persones i mostrar “com es troba la situació” actualment. Les fotografies recullen els moments “més importants” ocorreguts l’any 2015 i l’hivern del 2016, partint des de Lesbos, passant per Idomeni, tot l’èxode dels refugiats fins a arribar a Budapest. La mostra conclou amb imatges del camp de refugiats de Calais, a França.

Els 18 fotògrafs i periodistes (amb els seus vídeos) que participen en l’exposició són: Santi Palacios, Olmo Calvo, Gabriel Tizón, Iker Pastor, Óscar Vifer, Pablo Tosco, Czuko Williams, Jaime Alekos, Juan Carlos Lucas, Ángel Colina, Ignacio Gil, Nacho Guadaño, Alberto di Lolli, Sergi Cámara, Mikel Konate, Bernardo Pérez, Alejandro Martínez Velez i Juan Medina.

D’altra banda, Mikel Ayestaran, que porta més de deu anys informant de la situació d’Orient Mitjà, també ha col·laborat en aquest projecte, amb el text de presentació exposat a #SinFiltros.