França reconeixerà Palestina com a Estat si no avancen les negociacions

0
Palestina Israel converses de pau
França vol intentar reprendre les converses de pau entre Palestina i Israel. Foto: Europa Press.

El ministre d’Exteriors francès ha anunciat que si no s’aconsegueixen avançaments en “les pròximes setmanes” farà efectiu el reconeixement

El ministre d’Exteriors francès, Laurent Fabius, va anunciar ahir que si “en les pròximes setmanes” no es produeix cap avanç que permeti el diàleg entre palestins i israelians, França reconeixerà Palestina com a Estat. Segons Fabius, s’ha pres aquesta decisió perquè l’estat francès, té una “especial responsabilitat” en aquest tema al ser membre del Consell de Seguretat de la ONU.

Laurent Fabius també va fer públic que des del Govern francès s’està intentant organitzar una “conferència internacional” amb totes les parts que pugui tornar a posar en marxa les negociacions per la pau entre Israel i Palestina. “Volem que es reuneixen els principals socis, americans, europeus, àrabs, per preservar i aconseguir una solució de dos Estats”.

Si això fracassa, serà el moment en què França comenci els tràmits per reconèixer l’Estat palestí. Si les negociacions es porten endavant, tornarien a començar les converses de pau després de quasi dos anys, ja que al 2014 es van trencar i van començar una altra vegada el atacs israelians i el bloqueig de les fronteres de la Franja de Gaza.

Davant aquest anunci, un funcionari israelià va declarar anònimament al diari Haaretz que l’únic que provocaria el reconeixement de Palestina com a estat seria “un impediment de les negociacions entre les parts i l’assoliment de la pau”.

El líder del Partit Laborista d’Israel, Omer Bar-Lev, ha criticat aquestes declaracions i ha afirmat que “sense política i sense iniciativa, Israel es trobaria acorralat”. A més, ha instat al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, així com al ministre d’exteriors a que presentin unes polítiques clares d’actuació.

Des dels Estats Units se segueix una línia més o menys semblant a la d’Israel, i creuen que per a resoldre el conflicte “les parts han d’arribar directament a un acord sobre l’estatut definitiu”, sense que hi intervingui cap altre estat o organització internacional.