Francesc Homs: “Aquest és un procés que només s’explica per raons d’oportunitat política”

0
El jutge dona una setmana a Fiscalia per presentar acusació pel 9N | Foto: Europa Press.

L’exconseller de Presidència ha oferit una roda de premsa on ha explicat la seva declaració davant els jutges del TSJC

El diputat de Democràcia i Llibertat al Congrés, Francesc Homs, ha estat el quart membre del Govern de la Generalitat en declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) pel procés participatiu del 9 de novembre de 2014. Després de comparèixer durant una hora i quart, l’exconseller de Presidència ha oferit una roda de premsa a la seu de Convergència.

Amb una mica més de mitja hora, Francesc Homs ha “sintetitzat” la seva declaració davant el Tribunal i ha contestat a les preguntes dels i les periodistes. L’exconseller ha recordat durant tota la compareixença dos fets: que declarava de manera voluntària i que les demandes de Fiscalia estan plenes de contradiccions.

“Només constato fets, que cadascú tregui la seva opinió, però la Fiscalia va emetre per unanimitat una opinió ben argumentada de que no hi havia delicte i després van presentar recurs”. A més, ha seguit, “l’acusació particular, que va considerar que se m’havia d’imputar fa catorze mesos, va ser desestimada en un principi, però ara creuen convenient investigar-me”.

“La raó per la qual s’ha demanat que jo comparegui ara és la celebració del 27S i que jo formo part d’un grup parlamentari al Congrés que pot ser determinant per formar govern i no precisament amb el PP“. Francesc Homs ha remarcat que ha fet la declaració “a una seu judicial que no és la que em toca”

Francesc Homs no s’ha deixat estar d’ironies i ha afirmat que “posant a Google el meu nom i el meu càrrec de conseller, haurien trobat el que feia i no haguessin fet falta tantes investigacions”. “Jo era el màxim responsable dels serveis jurídics de Catalunya, però la Fiscalia es veu que se n’ha adonat avui. De totes les decisions que va prendre el Govern, les van prendre amb la certesa que eren legals perquè jo els hi vaig dir així. Aquest és un procés que només s’explica per raons d’oportunitat política”.

El diputat de Democràcia i Llibertat és aforat precissament per haver signat aquesta acta, però segons Francesc Homs, ell està en contra dels aforaments i creu que no són un privilegi. A això li ha afegit que li agradaria poder renunciar al seu aforament per així “donar totes les explicacions completes a la seu del TSJC”, però que l’única manera de fer-ho es renunciant a l’acta de diputat i que això no ho farà.

És per aquesta raó que ha declarat avui de manera voluntària, a més de per voler deixar clar que no vol que “ningú especuli que m’estic estalviant una futura declaració davant el Tribunal Suprem. Donaré explicacions a tot arreu”.

Francesc Homs ha dit que la carta per la qual se l’acusa és “un pretext que es justifica només amb un context com en el que estem ara”. “En la formalitat s’hi poden agafar i fer veure que això és la prova del delicte, però aquí no hi ha cap delicte”. La Fiscalia, en un principi, explicava l’exconseller, va considerar de manera unànime que no hi havia cap delicte tot i que poc després va canviar la seva posició. “El PP va tenir mal perdre” i, segons Homs, va ser això la causa del canvi d’opinió de la Fiscalia.

El matí davant el TSJC

La declaració de Francesc Homs ha durat una mica menys d’una hora i mitja. A les 11 del matí, l’exconseller de Presidència sortia del TSJC on l’esperaven les mateixes autoritats que l’han acompanyat a l’entrada de la declaració. Després ha marxat directament a la seu de Convergència, on ha oferit la roda de premsa i on l’esperaven el president de la Generalitat Carles Puigdemont i l’expresident Artur Mas, que a diferència de les altres dues imputades – l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera d’Educació Irene Rigau – no ha assistit a la concentració convocada a les 9 del matí.

L’ara diputat al Congrés per Democràcia i Llibertat ha arribat als jutjats acompanyat de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras. Mentre ells arribaven a les 9:15 del matí, un quart d’hora abans ja estaven reunits davant la seu els consellers Raül Romeva, Neus Munté, Meritxell Borràs, Jordi Baiget i Josep Rull juntament amb el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez i el d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que han estat els encarregats d’atendre a la premsa durant la declaració d’Homs.

“Tard o d’hora l’Estat haurà d’acceptar el fet democràtic de posar les urnes”, ha dit Sànchez, a la qual cosa el president del Grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, ha afegit que demanen que “es deixi de perseguir judicial i políticament les persones que fan una cosa tan normal com consultar la voluntat d’un poble”.