Francesc Homs proposa una llista unitària de l’independentisme en cas de noves eleccions espanyoles

0
Francesc Homs al carrer - Diari Català
Francesc Homs

El líder de DL creu que una llista “extraordinària” posaria de manifest el “fracàs de la política espanyola i l’èxit de l’independentisme”

 

El líder de DL al Congrés, Francesc Homs, ha afirmat que unes noves eleccions generals serien un “fracàs de la política espanyola”, i ha proposat a l’independentisme formar una candidatura d’unitat si es confirma aquest escenari electoral.

“L’independentisme hauria de ser capaç de fer una llista fora del normal, extraordinària. Precisament per posar de manifest aquest contrast: fracàs de la política espanyola-èxit de l’independentisme”, ha afirmat en una entrevista d’Europa Press.

L’exconseller demana veure unes noves generals com una oportunitat de l’independentisme per exhibir fortalesa, i fa un símil futbolístic: “Quan la vida et deixa amb la pilota davant de la porteria només has de xutar, i podríem xutar amb una enorme força”.

Homs ha plantejat que aquesta candidatura sorgiria d’unes primàries en què tindrien dret a presentar-se i a votar els “110.000 voluntaris que van formar part de la llista de JxSí”, en al·lusió a les persones que es van adherir a la coalició que van formar CDC, ERC i independents que es va imposar a les eleccions catalanes del setembre del 2015.

“Serien els protagonistes, donarien impuls a una candidatura que hauria de tenir una component cívica i transversal extraordinària”, ha argumentat Homs, que ha precisat que està disposat a no encapçalar aquest projecte electoral.

Homs s’ofereix a liderar aquesta llista

“No tindria cap inconvenient en no encapçalar la llista. L’encapçalaria qui tingués més suports -en unes primàries-. Aquesta candidatura seria un element d’entusiasme, il·lusió i d’operació col·lectiva”, conclou.

Homs ha exposat que es tracta d’una proposta personal que transmetrà al seu partit, que hauria de començar a parlar-se amb ERC en els pròxims dies i que hauria de posar-se en marxa el maig, si es confirma que hi ha noves generals.

“És una posició meva. Sento la necessitat i la responsabilitat de fer aquesta proposta i la faig a CDC i la faig a ERC. Veig com està el pati a Madrid i se’ns presenta una oportunitat”, reflexiona el líder de DL a la cambra baixa.

“Donaria una foto de contrast extraordinària: d’una banda, el fracàs de la política espanyola; per l’un altre, una gran força de l’independentisme català. Si no sabem aprofitar una conjuntura d’aquestes característiques és que estem despistats”, rasa sobre els sobiranistes catalans.

Objectiu: més de 20 diputats independentistes

Ara mateix hi ha 17 diputats independentistes al Congrés (9 d’ERC i 8 de DL) i Homs fixa un objectiu per a aquesta eventual llista d’unitat: “Hem de superar els 20 diputats. Ara no els tenim. Ara tenim 17 i ens hem de posar pressió i exigir un resultat millor”.

Aquesta candidatura transversal permetria reforçar la imatge del sobiranisme davant de la comunitat internacional: “Costa molt explicar que l’independentisme, tot ell sumat, no tingui més de 20 diputats -al Congrés-. Cada vegada que vegem una urna, hem d’aprofitar per demostrar la nostra força i compromís”.

“ERC ja decidirà si vol fer una aposta més de partit o apuntar-se a una oportunitat que podria ser un contrast extraordinari molt visible davant de la comunitat internacional”, exposa el també vicesecretari general d’Estratègia de CDC.

El programa electoral d’aquesta candidatura d’unitat estaria essencialment al servei del full de ruta sobiranista i del Govern, però no renunciaria a un eventual referèndum: “Cada vegada que ens posin urnes davant hem d’estar en condicions de treure un grandíssim resultat”.

Homs preveu contactes a partir de la setmana que ve amb PSOE i Podem per abordar la investidura, i lamenta que els socialistes persisteixin en el seu rebuig a un referèndum: “Són presoners d’una teranyina del PP. Confonen dret a decidir amb estar a favor de la independència”.