Francesc Homs qüestiona la validesa d’un referèndum unilateral

0
Francesc Homs CDC
El candidat de CDC a les generals, Francesc Homs, durant l'acte | Foto: Europa Press.

El candidat de CDC, Francesc Homs, ha demanat “no fer un concurs entre independentistes per veure qui és més unilateral”

El candidat de CDC a les eleccions generals, Francesc Homs, ha qüestionat aquest divendres la validesa d’un referèndum unilateral d’independència, i ha reclamat “no fer un concurs entre independentistes per veure qui és més unilateral”, després que ERC s’hagi obert a donar suport a aquesta opció que planteja la CUP.

“No faríem res amb fer un referèndum unilateral si la gent del ‘no’ la boicotegés. Davant de la comunitat internacional seria difícil sostenir la seva legitimitat”, ha dit en roda de premsa al visitar la Cuina Justa-Fundació Cassià Just.

Segons ell, “per guanyar un referèndum hi ha d’haver més ‘sí’ que ‘no’, però els ‘no’ han de sentir-se cridats a participar“, i ha afegit que, en la consulta del 9N, els partidaris del ‘no’ no es van implicar tant com els del ‘sí’.

Homs sí ha defensat sotmetre les decisions a l’escrutini de la gent, però considera que en aquest tipus d’iniciatives han de sentir-se interpel·lats els favorables i els contraris a la independència.

A més, el candidat convergent ha acusat PP, PSOE, C’s i fins i tot a Podemos de no tenir una proposta atractiva per a Catalunya.

 

PP i Podemos, estatalistes

També ha acusat PP i Podemos de ser “profundament estatalistes i amb un enfocament paternalista que es basa en una exclusiva confiança en allò que prové de l’Estat”, i ha posat com a exemple lleis com la Llei de Racionalitat i Sostenibilitat de l’Administració Local (Arsal), entre d’altres.

Després del rebuig de la CUP als Pressupostos, Homs ha enviat al “racó de pensar” als anticapitalistes al culpar-los de trencar els ponts amb el Govern, i ha acusat a ERC de buscar una equidistància a la recerca de vots aquest 26J.

Sobre la CUP ha afirmat que “han fet molt dany a Catalunya. Ara, a l’habitació de pensar, i no pot ser que l’endemà ho relativitzem, perquè no tindran cap incentiu per fer les coses diferents”, i ha demanat no ser condescendent amb la línia més dura dels anticapitalistes, sinó donar aire als altres sectors.

Després que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, hagi culpat al de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la CUP del fracàs dels Pressupostos, Homs ho ha considerat “insòlit” i ha rebatut que no es van tramitar també pel vot del PP.

“El PP no estava al Parlament? El PP va votar al costat de la CUP. Quina part de la història no li han explicat o no ha vist?”, ha preguntat Homs, que ha reclamat a Rajoy que no li doni cap lliçó.

“Voteu al costat de la CUP. Sou radicalisme pur els dos”, ha tancat el candidat convergent, que acusa els populars de ser el principal problema de Catalunya, i no els anticapitalistes.