Front comú per tractar el xoc entre dues famílies gitanes a Sant Roc i La Mina

0
gitanes, Dolors Sabater, Dolors Bassa
L'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, i Dolors Bassa, consellera de Treball i Afers Socials. Foto: Ajuntament de Badalona

Centenars de famílies dels dos barris haurien marxat de casa seva per evitar possibles represàlies entre les famílies gitanes arran de l’assassinat d’un jove de La Mina, a finals de gener al Port Olímpic

Ahir es va celebrar la primera reunió multi-lateral entre la Generalitat, l’ajuntament de Badalona i l’ajuntament de Sant Adrià del Besòs per tractar la situació als barris de Sant Roc (Badalona) i La Mina (Sant Adrià) derivada d’un enfrontament entre clans gitanos. Tal i com informava la setmana passada el Diari de Badalona, centenars de famílies dels dos barris haurien marxat de casa seva per evitar possibles represàlies arran de l’assassinat d’un jove de La Mina, a finals de gener al Port Olímpic.

La trobada d’aquest dimecres al Parlament de Catalunya ha oficialitzat l’entesa entre administracions per garantir la convivència als barris. A la taula hi eren presents el conseller d’Interior, Jordi Jané; la consellera d’Afers Socials i Família, Dolors Bassas, i la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs; l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater; l’alcalde de Sant Adrià, Joan Callau; l’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon; la regidora de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Ortiz, i el responsable de Mossos d’Esquadra, Albert Batlle, entre d’altres autoritats representades.

El principal acord de la trobada, segons el Diari de Badalona, ha estat la creació d’una taula tècnica amb tots els departaments i ajuntaments implicats, que treballarà a partir d’aquesta mateixa setmana per saber “quanta gent està afectada i on són”.

 

L’origen de l’èxode als barris: l’assassinat d’un jove al Port Olímpic 

Una baralla entre joves de dues famílies gitanes dins un local de festes va desembocar en la mort d’un d’ells, de 28 anys, a qui li van assestar un cop mortal amb una ampolla o got trencats. Uns i altres pertanyien a dos clans familiars gitanos amb una forta presència al llarg del riu Besòs, a la Mina, Sant Roc, Bon Pastor o Baró de Viver.

Barris que, des de llavors, han viscut el seu dia a dia amb cert neguit. Els dies posteriors al succés, moltes famílies van començar a marxar del barri de la Mina, on vivia bona part dels ‘Pelúos’, el clan al que pertany l’agressor del port, que va ser detingut a Bilbao per l’Ertzaintza.

Tothom dins la comunitat gitana era conscient que un incident així s’intentaria saldar amb venjança i el respecte cap a la família dels ‘Baltasares’, de la qual formava part el noi apunyalat, va desembocar en un èxode ràpid i silenciós. Pocs dies després de l’incident al Port Olímpic, al barri adrianenc es notava l’absència de moltíssima gent, igual que a Sant Roc.