La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha dit que els líders del G20 reunits a la Xina han acordat reforçar la cooperació per impulsar el creixement econòmic mundial

La cap del Govern alemany ha elogiat l’aposta de la Xina per portar a terme reformes estructurals durant el seu torn de presidència del G20 i ha assegurat que els ministres de Desenvolupament Digital dels 20 països més desenvolupats del món es reuniran per primera vegada el 2017, quan Alemanya assumeixi la presidència del G20.

En aquest sentit, ha afirmat que el G20 també planeja crear un grup de treball sobre innovació.

Per la seva banda, el president de la Xina i amfitrió de la cimera, Xi Jinping, ha advertit que s’estan acumulant riscos d’alt nivell per a l’economia global i ha fet una crida per impulsar el comerç i les inversions entre els països del G20 i impedir el proteccionisme.

El mandatari xinès ha explicat que els països del G20 haurien d’augmentar la coordinació política i equilibrar les reformes. Abans del començament de la cimera del G20 a la localitat xinesa d’Hangzhou, Merkel ha mantingut una reunió amb el president turc, Recep Tayyip Erdogan, la primera trobada bilateral que celebren des del fallit cop d’Estat del 15 de juliol, segons ha explicat un portaveu de l’executiu alemany.

Les relacions entre els dos països han estat enrarides des que el Govern d’Ankara es va queixar perquè considera que l’executiu de Berlín no havia reaccionat ràpidament per condemnar el motí militar.

Merkel i Erdogan “han discutit sobre les relacions entre Alemanya i Turquia, una major aplicació de l’acord entre la Unió Europea i Turquia i les seves preocupacions comuns sobre la guerra de Síria”, ha indicat el portaveu de l’executiu de Berlín, que no ha aclarit si els dos líders han parlat de la negativa de Turquia a permetre la visita de parlamentaris germànics a la Base Aèria d’Incirlik.

Turquia manté prohibides les visites a aquesta base militar pròxima a la frontera amb Síria des que el Parlament alemany va aprovar una resolució per la qual reconeixia com un genocidi la massacre d’armenis portada a terme el 1915 per l’imperi otomà.

Turquia admet que l’imperi otomà va matar llavors molts cristians armenis però nega que sigui cert que morissin 1,5 milions d’armenis i que es tractés d’una matança organitzada per acabar amb aquesta comunitat.

El ministre d’Afers Estrangers alemany, Frank-Walter Steinmeier, ha assegurat aquest dissabte, en declaracions a la premsa a Bratislava, que Alemanya i Turquia estan “entrant en nova fase de converses. El cap de la diplomàcia alemanya va intentar divendres rebaixar la polèmica amb Ankara després d’assegurar que la resolució del Parlament no és vinculant.

D’altra banda, en el marc de la cimera del G20, la Xina i els Estats Units s’han compromès a evitar fer devaluacions de les seves respectives monedes per motius competitius i el gegant asiàtic ha assegurat que continuarà avançant en la transició del iuan cap a una valoració basada al mercat.

En una fitxa tècnica conjunta publicada un dia després que el president estatunidenc, Barack Obama, i el seu homòleg xinès, Xi Jinping, es reunissin, els dos països es comprometen a no limitar o impedir “innecessàriament” oportunitats de vendes a clients estrangers de productes i serveis de tecnologies de la informació i de la comunicació.

En aquesta línia, la Xina i els Estats Units han assegurat que “s’abstindran” de fer “devaluacions competitives” i no actuaran sobre els tipus de canvi per millorar la competitivitat dels seus productes.