‘Gaia. La Gran Mare’

0

S’adreça a un públic generalista i, en especial, als joves interessats en les Ciències de la Terra

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) ha presentat avui Gaia. La Gran Mare, un documental científic divulgatiu que tracta de l’origen de la Terra, de la seva evolució fins a l’actualitat i del futur que espera al planeta. La filmació, accessible de manera gratuïta, s’adreça a un públic generalista i, en especial, als joves interessats en les Ciències de la Terra.

El documental posa èmfasi en els conceptes geològics bàsics desenvolupats per alguns dels personatges més destacats de la història de les Ciències de la Terra i repassa alguns dels coneixements més rellevants, adquirits mitjançant el raonament científic.

De manera àgil, Gaia. La Gran Mare parla de qüestions com l’origen i la dinàmica del Sistema Solar, la Terra i la Lluna; de l’aigua, els oceans i els continents; de l’origen de la vida, els organismes més antics i la seva evolució; de l’atmosfera primitiva i de l’atmosfera amb oxigen.

Així mateix, aborda el temps geològic i mostra algunes de les etapes cabdals de l’evolució del nostre planeta, incloses algunes de les extincions massives més conegudes; explica la distribució actual dels continents i els oceans, les seves distribucions pretèrites i les futures; parla de volcans i terratrèmols, de recursos naturals d’origen geològic, d’algunes aplicacions de les Ciències de la Terra i de les amenaces a la sostenibilitat del planeta.

Els conceptes geològics es mostren íntimament lligats als ambientals i al paper que juga la vida —en general i, particularment, la humana— a la Terra. Els fets i les idees es presenten mitjançant il·lustracions i animacions tridimensionals realitzades amb ordinador i en filmacions d’exteriors rodades al mateix ICGC, en museus i també en paisatges geològics emblemàtics localitzats a Catalunya, Anglaterra, Escòcia i el País Basc.

El documental ha estat produït per l’ICGC, amb guió i direcció de Xavier Berenguer, està enregistrat en alta definició i té una durada de 48 minuts. A més d’en català, Gaia. La Gran Mare està disponible en castellà i anglès.