El líder d’Izquierda Unida veu factible un pacte de minims entre les esquerres i veu possible jugar un paper de “facilitador” per que s’arribi a aquest acord

 

El diputat d’IU-Unitat Popular, Alberto Garzón, ha assegurat avui després d’entrevistar-se amb el Rei que els dos diputats de la seva formació donaran suport a la investidura de qualsevol candidat que posi sobre la taula un programa d’esquerres i eviti així un nou Govern central del PP.

Segons ha assenyalat, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, hauria d’oferir assumptes com la derogació de la Lomce i la Llei mordassa, un pla d’ocupació pública i la paralització dels desnonaments per tenir el seu vot favorable.

En aquest sentit, Garzón s’ha ofert com a “facilitador” d’un acord entre el PSOE i Podem en uns “punts mínims”, tot i que ha reconegut que encara no ha entrat en detalls amb cap de les formacions en les converses que han mantingut des de la celebració de les eleccions. “El PSOE sí que ens ha dit que vol formar Govern central, però no ens ha ofert el seu programa. Podem no ha entrat en aquest debat”, ha explicat.

Felip VI, tranquil respecte la formació de govern

Pel que fa a la seva entrevista amb el monarca, no ha tingut la sensació que el Rei estigui pensant en un escenari de repetició d’eleccions generals i tampoc l’ha vist preocupat durant la trobada que han mantingut al palau de La Zarzuela, tot i que sí que ha assegurat que el monarca està molt “interessat” en la posició de tots els partits i a conèixer la seva opinió sobre la composició del futur Govern central i la situació política.

 

Garzón: “El PSOE ens ha dit que vol formar Govern”

 

Així ho ha revelat Garzón en una roda de premsa al Congrés després de mantenir una trobada d’una hora de durada amb Felip VI -a qui a cada moment s’ha dirigit com “el ciutadà Felip de Borbó”– dins de la ronda de contactes que el monarca està tenint amb totes les formacions amb representació parlamentària abans de proposar un candidat a la investidura per a la Presidència del Govern espanyol.

“No l’he vist preocupat en absolut, simplement interessat”, ha revelat l’excandidat d’IU-Unitat Popular el 20D abans de revelar que tampoc ha tingut la sensació que el Rei estigui estudiant la possibilitat que calgui convocar noves eleccions generals.

A més, ha dit que Felip VI ha estat “clar” en expressar que Espanya travessa un temps “turbulent i convuls” i que cal “anar cap a modificacions”, tot i que “no ha concretat possibles solucions”. Garzón en canvi sí que li ha traslladat la seva defensa d’una reforma de la Constitució “com a solució a aquest temps complex”.