Gay de Liébana diu la seva sobre com afectaria Podem a l’economia

0
Gay de Liebana economia espanya
El professor Gay de Liébana (esquerra) | Foto: Daniel Muñoz (EP)

L’economista adverteix de com afecta la inestabilitat política o la possible entrada de Podem al Govern

 

L’economista José María Gay de Liébana ha advertit aquest dijous que la incertesa política i la falta de governabilitat són un fre a la inversió a Espanya i ha assegurat que l’entrada de Podem al Govern espanyol seria dolenta per a l’economia espanyola.

Gay de Liébana ha fet aquestes afirmacions en una conferència organitzada per la Fundació Agbar a Cornellà de Llobregat amb el títol ‘Amenaces i oportunitats per a l’economia espanyola el 2016’, que ha comptat amb l’assistència del director general d’Agbar a Catalunya, Albert Martínez.

En la seva intervenció, Gay de Liébana ha explicat que l’economia espanyola va créixer el 2015 gràcies a l’augment de la demanda interna, a la millora de l’ocupació, a l’augment del poder adquisitiu, a la política monetària del Banc Central Europeu i a la disminució del preu del petroli.

Per al 2016, el professor d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat de Barcelona (UB) ha dit que els principals riscos per a l’economia espanyola són la volatilitat financera dels mercats borsaris per l’elevat deute, la situació a Catalunya i la falta de governabilitat i la incertesa política “que és un fre a la inversió”.

Gay de Liébana ha advertit que “si es produeix una reversió de les reformes aplicades es generaria incertesa i danyaria la recuperació, sobretot si les condicions externes, avui favorables, empitjoren”.

L’economista ha considerat que la possible entrada de Podem al Govern espanyol “seria dolenta, perquè hi hauria temor a la Unió Europea i també a Espanya, d’on està sortint diners cap a altres països perquè es busca estabilitat. Podem fa un gran paper a nivell de ‘rehigienitzar’ la vida política, però és un perill”.

Gay de Liébana ha mostrat les seves preferències d’un govern del PSOE amb C’s, amb Podem en l’oposició. Ha afegit que Espanya necessita un canvi del model econòmic, amb una major inversió en recerca i desenvolupament, una major contribució dels sectors amb més valor afegit i que les pimes progressin en la seva internacionalització.

L’economista ha alertat que “el dèficit públic és preocupant i el deute públic està al límit, al 100% del PIB”, apostant per una baixada d’impostos i de cotitzacions a la Seguretat Social per fomentar l’ocupació.