La Generalitat no és l’única que es nega a complir el dèficit

0
Govern Balear Generalitat Valenciana
D'esquerra a dreta, la consellera d'Hisenda balear, Catalina Cladera, el vicepresident del Govern, Biel Barceló, la presidenta, Francina Armengol, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig i la vicepresidenta, Mónica Oltra.

Des dels governs del País Valencià i les Illes Balears també han avisat que no complirien el dèficit que els hi ha exigit Montoro per carta

El ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, va decidir informar per carta a dotze comunitats autònomes que han d’aprovar “la no disponibilitat de crèdits que garanteixin el compliment de l’objectiu d’estabilitat pressupostària establert en el termini de 15 dies”. És a dir, que han de complir amb el dèficit de 2015.

Un dels primers en reaccionar va ser el vicepresident de la Generalitat i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, que recordava a Montoro que no es pot congelar la despesa de cara al 2016 i que “si l’Executiu espanyol hagués complit amb les seves obligacions amb Catalunya” l’objectiu de dèficit s’hagués pogut complir.

Ara bé, Junqueras no ha estat l’únic que s’ha queixat de les exigències i les formes del ministre d’Hisenda en funcions. Des del País Valencià, la vicepresidenta i portaveu de la Generalitat, Mónica Oltra, tampoc ha tardat en respondre a Montoro i afirmar que el que ha de fer el ministre és “deixar d’amenaçar” i garantir el finançament de les autonomies, que estan “profundament perjudicades per un sistema caducat des de fa un any”.

Mónica Oltra ha assenyalat també que aquest incompliment no és voluntat del Govern territorial. “A sobre que ens castiguen amb el sistema de finançament ara ens volen castigar perquè no complim el dèficit”, ha explicat la vicepresidenta valenciana, a la qual cosa ha afegit que el dèficit “és impossible de complir, de no ser traguem els nens de les escoles i els malalts dels hospitals, una cosa que aquest govern no està disposada a fer”.

El ministre d’Hisenda, segons Oltra, “hauria de tranquil·litzar-se, estar en funcions, i deixar d’amenaçar les autonomies, insultar els valencians i valencianes i castigar-nos perquè sap perfectament i ho reconeix”.

En la mateixa línia, la consellera d’Hisenda i Administracions Públiques del Govern balear, Catalina Cladera, ha afirmat que “és intolerable aquesta actitud del Govern d’atac a les Comunitats Autònomes, enviant cartes i atacant als ciutadans de les Balears”. “Mai s’ha fet complir [el dèficit] d’aquesta manera, i menys un Govern en funcions”, va assenyalar després de rebre la carta.

Des del Govern balear també s’ha avisat repetides vegades del mal finançament del territori. És per aquesta raó que la consellera Catalina Cladera ha demanat una reunió amb el ministre Cristóbal Montoro, per poder parlar de la manca de pressupost de la comunitat i avisar-lo que “no es faran retallades a les Illes” i que l’Executiu balear no modificarà els pressupostos d’aquest any per fer complir el dèficit.