La consellera Dolors Bassa planteja un increment progressiu del salari mínim, que ara se situa en 655 euros a tot l’Estat

 

El Govern català vol obrir un debat amb agents socials i econòmics amb la intenció d’estudiar una pujada del salari mínim interprofessional (SMI), que actualment és de 655 euros a tot l’Estat espanyol. La consellera de de Treball i Afers Socials, Dolors Bassa, considera que aquesta xifra, la meitat que a molts països europeus, és una xifra injusta que afavoreix les desigualtats, especialment a Barcelona i la seva àera metropolitana.

Aquest dimecres Bassa ha estat a la presentació d’un estudi de la Universitat de Barcelona sobre les conseqüències que tindria a l’àrea metropolitana un increment d’aquest salari minim. Una de les principals conclusions de l’estudi coordinat per l’economista Jordi Suriñach és que aquesta pujada no tindria un efecte negatiu en l’economia ni en la contractació.

En concret, els autors de l’estudi asseguren que un increment del salari mínim augmenta la capacitat adquisitiva de les classes més baixes, el que incrementa el consum. En conseqüència, si s’incrementa el consum d’aquella part de la població (la més pobre) que menys consumia, es genera més riquesa i, per tant, més treball.

Tot i això, hi han veus que encara adverteixen que un increment del salari mínim augmenta els costos de l’empresa, ja que resulta més car contractar i crea, en paraules de Suriñach, un “efecto dominó”. “Si un que cobrava 600 euros passa a cobrar-ne 800, el que fins ara en cobrava 800 reclamarà una mica més per la feina que fa” va argumentar el catedràtic de la UB a la presentació de l’estudi.

En tot moment, la consellera va parlar de “salari digne” per referir-se al que hauria de ser realment el salari mínim. En concret, Bassa va situar aquest salari al voltant dels 1.000 euros, una xifra que, és clar, no es pot aconseguir de la nit al dia, sino que haurà de ser de forma progressiva. “Es veritat que estem guanyant la batalla de les xifres de l’atur, però no estem guanyant de cap de les maneres la batalla del treball digne”, va argumentar per defensar la seva postura.

Malgrat tot, Bassa va reconèixer durant la seva intervenció que la Generalitat té poc marge per modificar el SMI, que és competència directa del Govern espanyol. Tot i això, no es va resignar a iniciar converses amb els agents socials i econòmics per aconseguir un ampli recolzament en aquest sentit. “Com a Generalitat no podem dictaminar directament ni implementar el salari minim”, va reconèixer, tot deixant clar que aquesta és una de les prioritats de la Conselleria. “Sí que podem fer accions per poder situar el salari mínim dels 1.000 euros en el diàleg social”, afirma amb contundència Bassa, que vol marcar una línia pròpia des de ben començada la seva etapa com a consellera de treball.

Compartir
Article anteriorAll-Star 2016 | L’adéu de Kobe Bryant
Article següentAbans de la CUP, BCN World
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]