Geòrgia Tech desenvolupa refrigeració líquida directa en xip

  0
  Geòrgia Tech desenvolupa refrigeració líquida directa en xip

  Geòrgia Tech desenvolupa refrigeració líquida directa en xipAquesta tecnologia com la de Geòrgia Tech, solament era interessant per als amants del overclock donant la major eficiència en la refrigeració

  Modificant el substrat de silici d’una controladora programable tipus FPGA, un grup d’investigadors de l’institut tecnològic de Geòrgia Tech ha aconseguit portar l’aigua a tan sol uns quants microones de distància d’on més es necessita: els transistors a l’interior de la controladora. Aquest gran avanç suposaria que ja no serien necessaris els blocs d’aigua externs per refrigerar els xips en el futur.

  Un d’aquests circuits (és igual que sigui acte contingut com que sigui un circuit a mesura) compte d’una reserva de líquid (aigua, generalment) d’on es dirigeix aquesta als blocs d’aigua del circuit, on es fa l’intercanvi de calor entre el component a refrigerar i el líquid, seguit d’un radiador on es fa el segon intercanvi de calor, entre el líquid i l’aire. Aquest mètode de refrigeració, ben implementat, és considerablement més eficient que les tradicionals refrigeracions a força de radiadors de làmines d’alumini per aire en contacte directe amb el xip.

  Aquesta tecnologia era, fins fa alguns anys, solament interessant per als amants del overclock donant la major eficiència en la refrigeració permetia una menor temperatura de funcionament dels xips i, en conseqüència, la capacitat de poder esprémer-los fins a majors límits.

  Geòrgia Tech desenvolupa refrigeració líquida directa en xip

  Muntar un circuit a mida requeria bastant planificació, informació i recerca prèvia per part dels futurs usuaris d’aquest tipus de circuits, alguna cosa que en gran manera es va alleujar amb l’arribada dels kits auto continguts on tots els components formen un circuit tancat preensamblat el muntatge del qual i engegada és bufar i fer ampolles.

  La qüestió que sempre ha impedit en gran manera que aquesta tecnologia hagi seguit avançant realment és que no es podia salvar l’obstacle que representa el mateix bloc d’aigua que ha d’estar en contacte amb el xip, atès que un no pot barrejar aigua i electricitat sense que el resultat vagi a ser bo. Fins ara, que emprant nano tubs de carboni i realitzant una micro enregistrament en el substrat de silici del xip, s’ha aconseguit crear el primer xip que funciona per refrigeració líquida directa de manera efectiva.

  Que s’hagi aconseguit desenvolupar aquesta tecnologia és el somni de tot aficcionat a aquest tipus de refrigeració que sempre ha desitjat que l’aigua entrés en contacte directe amb la zona on realment està la calor, que és a l’interior del xip. De fet, durant els experiments duts a terme pels investigadors, es va arribar a comprovar una eficiència anenergètica de fins a un 60% enfront dels tradicionals dissipadors a força de làmines i ventiladors.