GESOP: En Comú Podem es consolida i Ciutadans creix

0
Congres Diputats Espanya
Congrés dels Diputats | Foto: Europa Press

El baròmetre del GESOP afiança la victòria d’En Comú Podem per al 26-J i pronostica una crescuda de Ciutadans a costa de CDC

La campanya ha començat i els sondejos es multipliquen. El del GESOP, publicat per El Periódico, ratifica les últimes enquestes i consolida la força potencial de Ciutadans de cara a aquestes eleccions. A Catalunya, sembla ser que els partits de representació estatal serien els més beneficiats de la repetició de comicis: En Comú Podem repetiria victòria electoral amb un escó més i Ciutadans en guanyaria dos.

Així, En Comú Podem passarà de 12 a 13 escons i Ciutadans de 5 a 7 representants al Congrés, passant a ser la quarta força més votada a Catalunya i deixant Convergència en cinquè lloc. Els de Francesc Homs perdrien entre 2 i 3 diputats, per la qual cosa es quedarien amb 5 o 6, el que els deixa al límit de poder formar grup propi al Congrés.

ERC en canvi, si perdés algun escó només en perdria 1 o es podria mantenir amb els 9 que té fins ara. El PSC es quedaria amb els 8 diputats del 20-D mentre que el PPC té un representant a la corda fluixa, que el faria quedar-se amb 4 escons i no 5 com a les eleccions de fa mig any.

GESOP juny
Distribució d’escons per les formacions catalanes | Font: El Periódico

Només aprova un cap de llista

A les valoracions que han fet les personnes enquestades, l’únic cap de llista que aprova és el d’En Comú Podem, Xavier Domènech i que ho fa amb un 5 rodó. El segueix el d’ERC, Gabriel Rufián, que es queda a les portes de l’aprovat amb un 4,9 i puja tres dècimes respecte al 20-D. Francesc Homs, de CDC també millora en valoració però segueix suspès amb un 4,6.

Els nous aires al PSC s’han pres de manera positiva i la cap de llista Meritxell Batet arriba al 4 davant el 3,6 de la seva predecessora Carme Chacón. Qui sorprenentment puja és el cap de llista del PP, Jorge Fernández Díaz, que amb tres dècimes de més es queda amb un 2,6. L’únic que baixa és el de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, que passa d’un 3,2 a un 3.

 

El trasvassament de vots ve principalment del PSC

Els votants d’En Comú Podem són un dels més fidelitzats i un 78,6% dels que els votaren al 20-D tornarien a fer-ho. A aquests se’ls hi ha de sumar el 15,7% d’abstencionistes durant les generals passades que han apostat pel partit de Domènech per al 26-J.

A més, s’hi inclouen també persones que van votar a altres formacions progressistes: concretament, un 8,7% dels que van votar ERC ho farien ara per En Comú Podem i un 8,5% dels que ho feren pel PSC anirien a parar també a la formació liderada per Domènech. Dels socialistes també se’n van alguns dels vots cap a Ciutadans. Un 7,6% votarien a les generals del juny als de Rivera.

També ho faria un 8% dels votants del PP i un 3,2% dels de Convergència (Democràcia i Llibertat al 20-D). Els conservadors catalans perden bastants vots, que aniran a parar principalment a ERC – 11,8% segons l’enquesta – i també a En Comú Podem – 5,4%.

El sondeig del GESOP, fet entre el 3 i 7 de juny, és a dir, abans del debat dels pressupostos i la qüestió de confiança, clarifica alguns punts de cara al 26-J. La primera és que En Comú Podem s’afiança com a guanyador de les eleccions i que ERC haurà de reenfocar la campanya si vol seguir mantenint la segona posició amb 9 diputats.

El PSC es torna a salvar i CDC cau de manera important i s’haurà de veure si la decisió de Puigdemont farà revifar els suports als convergents o si, al contrari, fa augmentar el trasvassament de vots cap a Esquerra. També tenen el front obert dels votants d’Unió, que foren 65.000 en les passades eleccions però que els hi poden assegurar un escó.

Les xifres per a Ciutadans demostren que s’ha constituït com l’alternativa “moderada” i “de centre” a Catalunya. El PP ja no convenç i alguns ressentits de Convergència es veuen més identificats amb el projecte d’Albert Rivera que amb el seu.