Gibraltar adverteix que la bandera espanyola no onejarà al Penyal “ni en 4.000 anys”

0
Fabian Picardo Gibraltar
El primer ministre de Gibraltar, Fabian Picardo | Foto: Europa Press

El primer ministre de Gibraltar, Fabián Picardo, contesta al ministre d’Exteriors espanyol, que va assegurar que el Penyal seria espanyol en 4 anys

El ministre Principal de Gibraltar, Fabián Picardo, ha afirmat que la bandera espanyola “mai” no onejarà a Gibraltar, que “mai no serà espanyol, ni en quatre anys, 40, 400 ni 4.000, ni en cap altre moment en el futur”. “Mai significa mai, no significa no. El Brexit no canvia res”, ha afegit.

Picard ha contestat així en roda de premsa a les paraules del ministre d’Afers Estrangers d’Espanya, José Manuel García Margallo, i ha criticat que mantingui “una política d’amenaces, hostilitat oberta i confrontació contra Gibraltar, en comptes de mostrar voluntat de diàleg i cooperació”.

Alhora, des del Govern de Gibraltar s’ha assegurat que “la realitat és que la decisió del Regne Unit d’abandonar la Unió Europea no té absolutament res a veure amb la sobirania de Gibraltar”. “Margallo segueix intentant relacionar els dos esdeveniments en un descarat intent d’aprofitar el Brexit per avançar en l’obsoleta i invàlida pretensió d’Espanya”, han afirmat.

En aquest sentit, el Govern gibraltareny ha recordat que “Espanya va perdre Gibraltar el 1704 i el va cedir a perpetuïtat el 1713 i, evidentment, Margallo no ha acceptat aquesta pèrdua més de 300 anys després”. “La idea de tornar a traçar les fronteres d’Europa i establir-les on es trobaven e 1713 és francament absurda”, ha indicat, ja que, “a més, els principis del segle XVIII no es poden aplicar a la situació que vivim al segle XXI”.

Des del Govern de Gibraltar han apuntat que “el dret a l’autodeterminació, pel qual la ciutadania decideix el seu propi futur de manera lliure i democràtica, és el camí per a Gibraltar, i Margallo haurà d’aprendre a acceptar-lo”. Alhora, ha recordat que Gibraltar dóna feina a milers de ciutadans espanyols, contribueix a un quart del PIB de la zona i és el segon ocupador més important d’Andalusia, per la qual cosa “els avantatges econòmics que Margallo ha descrit en el marc d’una sobirania conjunta podrien gaudir-se avui mateix amb una relació transfronterera normal i amistosa”. “No hi ha necessitat de compartir la sobirania perquè regni la normalitat”, ha subratllat.

 

Margallo, un més

Des del Govern del Penyal han recordat que “els gibraltarenys ja s’han enfrontat amb una llarga llista de ministres d’Afers Exteriors espanyols que buscaven, tots ells, recuperar la sobirania espanyola sobre Gibraltar”, afegint que “Margallo simplement serà un més d’una llarga llista”.

En aquest sentit, ha afegit que “les seves polítiques, caracteritzades per la coerció, les amenaces i la confrontació no faran més que consolidar la perpetuïtat de la sobirania britànica al Penyal”, per la qual cosa “per aquesta raó, desitgem que es mantingui en el càrrec tant de temps com sigui possible”.

Tot i això, ha assegurat que “mentrestant, el Govern de Gibraltar està plenament disposat a treballar amb interlocutors seriosos per determinar la forma que adquirirà la participació, mútuament beneficiosa, de Gibraltar a Europa en un món post-referèndum”.

Finalment, Picard s’ha dirigit “a aquells que viuen a Espanya i treballen a Gibraltar, a aquells que visiten el Penyal amb freqüència i a les famílies repartides als dos costats de la frontera”, assegurant que “el Govern de Gibraltar mai no serà el que imposi barreres a la lliure circulació, mai no posarà en perill la vostra capacitat de dur a terme activitats comercials transfrontereres o de veure a amics i familiars a l’altra banda de la frontera”. “Però mai no pagarà el preu de la sobirania per a res d’això”, ha subratllat. “Aquells que imposen el preu de la sobirania als beneficis, la prosperitat o qualsevol altre dret o avantatge, ho fan sabent que és un preu que mai no pagarem”, ha afirmat.