Girauta condiciona el ‘sí’ de C’s a que Rajoy no sigui president

0
Juan Carlos Girauta
El diputat de Ciutadans, Juan Carlos Girauta, al Congrés dels Diputats | Foto: Europa Press

El diputat de Ciutadans creu que el seu partit no votarà a favor de la investidura de Mariano Rajoy i recorda que s’oposaran en cas d’un pacte PP-CDC

El diputat i membre de l’executiva de C’s Juan Carlos Girauta ha advertit aquest dijous que perquè el seu partit voti ‘sí’ a la investidura d’un candidat del PP a la Presidència del Govern central, aquesta persona no pot ser Mariano Rajoy.

Girauta s’ha pronunciat així a San Lorenzo de El Escorial (Madrid) abans d’oferir una conferència als cursos d’estiu de la Universitat Complutense, quan els periodistes li han preguntat si l’única manera que C’s voti a favor de la investidura d’un president proposat pel PP és que no sigui Rajoy. “Exactament”, ha contestat.

Alhora, l’exportaveu de Ciutadans al Congrés durant l’última legislatura ha afirmat que la seva formació no està negociant amb el PP amb vista a l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat i altres qüestions “urgents”. “La negociació no ha començat”, ha declarat abans d’indicar que el partit taronja vol iniciar aquestes converses després de la investidura.

Segons ha explicat, C’s ha decidit oferir una “abstenció tècnica” en la segona votació d’investidura de Rajoy per contribuir al “desbloqueig de la situació” i que es pugui formar un nou Executiu. “I s’ha fet sense cap tipus de plantejament de continguts”, ha afegit. “El que esperem és que quan tinguem investidura ens posem a treballar dia i nit, perquè el temps apressa a aprovar el sostre de despesa, negociar i aprovar els pressupostos, que no serà gens fàcil, i posar-nos d’acord sobre la reducció del dèficit”, ha assenyalat.

 

Girauta amenaça amb un ‘no’ si el PP pacta amb CDC

D’altra banda, Girauta ha dit que no té informació que el PP estigui negociant amb CDC per tirar endavant la investidura o la legislatura. Tot i això, ha avisat que si això passés, l’executiva de C’s es tornarà a reunir “per reconsiderar la seva abstenció tècnica en la segona votació”.

El portaveu del partit d’Albert Rivera ha qualificat d'”absolutament innecessari i gratuït” que el PP hagi fet un “pacte” amb CDC “a l’esquena” de C’s perquè diputats d’aquesta formació afegissin els seus vots als de PP i C’s quan aquesta setmana es va elegir Ana Pastor com a presidenta del Congrés i Ignacio Prendes com a vicepresident primer.

“Hi ha molt de misteri aquí”, ha afirmat respecte a la procedència no aclarida dels deu vots addicionals no inclosos a l’acord que havien assolit populars i ‘ciutadans’. Davant d’una situació que “no és transparent”, a C’s el preocupa que pugui haver-hi una “componenda”, ha afirmat.

Sobre la possibilitat que el PP permeti a CDC tenir grup parlamentari propi tot i que no compleixi els requisits, Girauta ha dit que li semblaria “inconcebible”, sobretot perquè “no feien cap falta” els vots d’aquest partit perquè Pastor i Prendes fossin elegits.

Segons ha apuntat, donar un grup propi a CDC suposaria “donar tres milions d’euros en aquesta legislatura més el focus, els micròfons, el temps parlamentari i la notorietat a algú que està posat en un pla per a la independència unilateral de Catalunya”, i això seria “una incoherència enorme per part del PP”.

Per a Girauta, concedir grup a CDC no és un problema de “curs legal”, sinó d'”incoherència i inconveniència política”. Segons la seva opinió, és clar que CDC no compleix els requisits que fixa el reglament, però també és cert que la jurisprudència del Tribunal Constitucional “estableix que la Mesa és gairebé sobirana”, de manera que “el reglament pot dir A i la Mesa B i així serà”.