El Govern adverteix que una de cada tres mesures d’emergència social depenen dels Pressupostos

0
Neus Munté propostes Rajoy
Neus Munté en una compareixença pública | Diari Català (foto: Europa Press)

El govern de la Generalitat tracta de pressionar la CUP per a que voti a favor mentre l’oposició critica la falta de detalls sobre el plans contra la pobresa

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, ha assegurat aquest divendres que una de cada tres mesures aprovades al ple del Parlament sobre pobresa energètica i emergència habitacional depenen de l’aprovació dels Comptes de la Generalitat per al 2016, pel que ha emplaçat als grups parlamentaris a “fer una reflexió sobre aquests nous Pressupostos”.

En declaracions als mitjans després de reunir-se amb la comissió de seguiment de les resolucions d’aquest ple monogràfic del Parlament, ha asseverat que el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, que ha presidit la reunió al costat d’ella, “ha fet una crida a la implicació dels grups parlamentaris perquè aquests pressupostos puguin ser aprovats”.

A la comissió, que s’ha constituït aquest mateix divendres, el Govern ha exposat les mesures que s’estan portant a terme dos mesos després del ple i que Munté ha xifrat en vuit de cada deu, tot i que ha insistit: “Una de cada tres està supeditada a l’aprovació d’uns Pressupostos i això ho hem dit des del principi”.

“De fet, algunes de les resolucions aprovades pel Parlament ja ho incloïen literalment”, ha recordat la consellera. Sobre aquestes mesures, ha explicat que “la quantificació econòmica s’ha fet per part dels departaments”, i que figurarà a l’avantprojecte de Pressupostos que el Govern portarà al Parlament.

 

Ple pobresa energètica
Imatge de la reunió sobre estratègies contra la pobresa energètica | Foto: Europa Press

 

Manca de detalls

Els grups de l’oposició que han participat aquest divendres en la primera reunió de la comissió de seguiment de les resolucions aprovades pel Parlament al ple monogràfic de pobresa energètica i emergència habitacional han coincidit a criticar que part de les mesures depenguin de l’aprovació dels Pressupostos del 2016 per als quals, asseguren, no saben si s’incorporaran totes les partides.

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha criticat que el Govern aprovarà la setmana que ve el seu avantprojecte de Pressupostos per al 2016 sense haver comunicat a l’oposició si incorporarà tot el que ha demanat la Cambra catalana durant el ple de pobresa: “Sortim de la reunió sense saber si tindran les partides pressupostàries que siguin una realitat quan s’aprovin els Pressupostos”.

“Hi ha certs elements que són urgents, que hem situat, i que el Govern no està tirant endavant, i han de veure amb la garantia de rendes i la Renda Mínima d’Inserció (RMI)”, ha afegit, davant del que ha explicat que el Govern es va comprometre a reformar aquesta renda i a dotar-la de pressupost però que en la trobada no ha explicat si ho ha fet.

Des de SíQueEsPot, la diputada Marta Ribas ha lamentat que el Govern està incomplint algunes de les resolucions que, segons la seva opinió, “demostren que el que hi ha és una falta de voluntat política”.

“Sortim amb la sensació que potser seguim sense la suficient voluntat que les situacions tinguin solucions d’urgència”, ha assegurat, i ha recordat que el ple també ha instat el Govern a prendre decisions fiscals per augmentar els ingressos de la Generalitat i poder atendre la situació d’emergència.

La diputada de C’s Noemí de la Calle ha coincidit que moltes propostes estan supeditades a l’aprovació dels Pressupostos, per la qual cosa les polítiques socials haurien de centrar el debat pressupostari i ser l’objectiu de la legislatura i la feina parlamentària.

De la Calle ha afirmat que el ple monogràfic “va demostrar que quan hi ha verdadera voluntat política es pot arribar a consensos i unir la majoria de la societat catalana”, i ha cridat a no posar pegats temporals sinó establir eines distributives que assegurin que ningú es quedi a la cuneta.

 

Compartir
Article anteriorComunitats corals a Palamós
Article següentMor el reporter Miguel de la Quadra-Salcedo
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]