El Govern avala que Zapatero sigui enviat de la UE per a Veneçuela

0
La UE es planteja portar a Zapatero com a enviat especial de la UE per a Veneçuela | Foto: Europa Press

El ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, recolza la tasca de Zapatero a Veneçuela encara que tinguin llunyanes esperances “que això tingui resultats”

El Govern espanyol ha donat el seu vistiplau a què l’expresident del Govern central José Luis Rodríguez Zapatero sigui nomenat enviat especial de la UE per a Veneçuela, segons ha explicat el ministre d’Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo.

“Ajudarem qualsevol proposta de mediació per llunyanes que siguin les esperances que això tingui resultats”, ha dit en una entrevista a Antena 3, recollida per Europa Press, confirmant així la informació que avança ‘El País’. Margallo sempre ha recolzat la tasca de Zapatero a Veneçuela, tot i que s’ha mostrat escèptic sobre les seves possibilitats d’èxit.

Segons ha dit, ha parlat del nomenament de Zapatero amb la responsable de la política exterior europea, Federica Mogherini, i el mateix Zapatero ha conversat amb el cap de l’Executiu en funcions, Mariano Rajoy.

El ministre en funcions ha explicat que el que s’intenta és trobar “una fórmula de diàleg que porti a la reconciliació nacional i a la reconstrucció del país“, i que Zapatero té una que té el suport d’Unasur, si bé no és compartida per altres dirigents del PSOE -especialment per Felipe González- ni per tota l’oposició veneçolana.

Una altra via, ha detallat, és la participació de l’exministre de Justícia espanyol Alberto Ruiz-Gallardón en la defensa de l’opositor Leopoldo López, com ja va fer Felipe González.

Els ministres d’Exteriors de la UE abordaran la situació de Veneçuela en el seu Consell del dia 18 i ha avançat que el Govern espanyol reafirmarà la seva posició de respecte a la institucionalitat, celebració del referèndum revocatori en temps i forma, respecte als drets humans, el que implica alliberament dels presos polítics, i ajuda a la reconstrucció del país.

“Dels cent productes bàsics, 82 no existeixen, gairebé totes medecines”, ha dit, després de qualificar de “terrible” que milers de veneçolans hagin sortit a Colòmbia, per la frontera oberta durant unes hores, per comprar productes bàsics.