Govern de coalició: inèdit a Espanya però no a Europa

0
Albert Rivera i Mariano Rajoy en una reunió anterior | Foto: Europa Press

Els governs de coalició són una de les formes de govern més concorregudes a Europa

En el marc més teòric i parlamentari, un govern de coalició és aquell que agrupa diferents partits polítics que participen de ple en el Consell Executiu. La principal raó per formar una coalició és que cap partit assoleix la majoria absoluta o necessària per poder constituir un govern estable i governar còmodament.

Aquesta forma d’aliança resulta força comuna en temps de crisi i recessió econòmica, quan la gent intenta dispersar el seu vot a la recerca d’alternatives. A Espanya, mai, des de l’inici de la democràcia, hi ha hagut un govern de coalició i sempre ha governat la llista més votada, ja fos amb majoria absoluta o simple. Als parlaments de les diferents Comunitats Autònomes o a la resta d’Europa, en canvi, una coalició és una forma de govern molt comuna i àmpliament concorreguda.

La singularitat del Congrés dels Diputats espanyol és la de tirar cap endavant governs en minoria parlamentària sense perjudicar l’estabilitat del país. D’aquesta manera, amb un 67%, Espanya es converteix en el segon país europeu amb més governs minoritaris. No obstant això, aquests governs en minoria són eficients, ja que gairebé el 90% de les lleis presentades al Congrés acaben sent aprovades. En altres països europeus i d’arreu del món, però, els governs en minoria són incapaços de sobreviure al sistema i no acostumen a durar més de dos anys.

La manca de pluralitat i equilibri de forces polítiques al Congrés han sigut factors clau que han impedit que els diferents partits es poguessin agrupar per formar un govern o una oposició forts. Amb tot, les passades eleccions generals del 20-D van ensorrar el bipartidisme i van obrir el camí a un sistema polític multipartidista: un panorama insòlit que amplia les possibilitats democràtiques del país.

Actualment, 24 Estats membre de la Unió Europea compten amb un govern de coalició on dos o més partits governen el país. Aquests governs de coalició no tenen preferències en quant a sistema electoral: són tan freqüents en sistemes proporcionals com en majoritaris. Alguns dels exemples més rellevants són els següents.

Bèlgica

Probablement és el país on les coalicions són la forma de govern més habitual degut a la inexistència d’un partit belga a nivell estatal (estan dividits entre flamencs i valons). D’aquesta manera, la polarització extrema d’aquest sistema comporta a formar grans coalicions de govern entre els partits d’un col·lectiu o de l’altre. Així doncs, actualment són quatre els partits que governen Bèlgica: els Demòcrata Cristians flamencs, el Moviment Reformista, els Liberals flamencs i la Nova Aliança flamenca.

Alemanya

Un clar exemple de coalicions bipartides, ja que actualment governen els conservadors amb els socialistes. Així doncs, el partit més votat, Unió Demòcrata Cristiana d’Alemanya (CDU), d’Angela Merkel, governa des de desembre de 2013 juntament amb la Unió Social Cristiana de Baviera (CSU) i el Partit Socialdemòcrata (SPD).

Dinamarca

Des de 1909 cap partit polític danès ha obtingut la majoria absoluta, per tant, les coalicions són sempre l’eina més utilitzada per formar un govern estable. En aquest cas, les coalicions solen ser entre els partits del mateix eix esquerra-dreta.

Regne Unit

Segurament el cas més significatiu, degut a la raresa dels governs de coalició en sistemes electorals majoritaris, dissenyats especialment per produir majories. L’11 de maig de 2010 es va produir el fet històric en què cap partit va assolir la majoria absoluta. La conseqüència d’aquests resultats electorals va ser el que en anglès s’anomena hung parliament, és a dir, ‘parlament penjat’ perquè no es pot formar govern. L’única sortida que va trobar David Cameron per situar-se com a primer ministre va ser la de formar un govern de coalició amb els Liberal Demòcrates, liderats per Nick Clegg. Va ser el primer cop al Regne Unit, des de la Segona Guerra Mundial, que no es formava un govern de coalició. No obstant això, el passat 8 de maig de 2015, David Cameron va aconseguir guanyar les eleccions, aquest cop amb majoria absoluta.