El Govern demana que s’aixequi la suspensió cautelar sobre les lleis recorregudes al TC

0
Neus Munté propostes Rajoy
Neus Munté en una compareixença pública | Diari Català (foto: Europa Press)

Neus Munté anuncia que el Govern presentarà al·legacions sobre la constitucionalitat de les tres lleis catalanes recorregudes per l’Estat al TC

El Govern català ha acordat aquest dimarts demanar l’aixecament de la suspensió cautelar dictada pel Tribunal Constitucional contra tres lleis catalanes impugnades fa poc pel Govern espanyol: la de simplificació administrativa, la d’igualtat entre dones i homes i la de l’impost sobre habitatges buits.

Segons ha informat la portaveu del Govern català, Neus Munté, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el Govern català ha formalitzat aquest dimarts la decisió de personar-se en aquests recursos i presentar al·legacions en defensa de la constitucionalitat d’aquestes normes.

En el seu moment, el Govern català es va mostrar molt molest amb aquests tres recursos del Govern espanyol, ja que van arribar tan sols dos dies després de la reunió entre el president de l’Executiu espanyol, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat, Carles Puigdemont, en què el segon li va demanar “menys tribunals i més política”.

El Govern català ja va defensar aquell dia que les tres normes eren perfectament constitucionals i estatutàries, i va acusar Rajoy de portar-les al TC per voler “més bloqueig i més interferències” en les relacions entre Catalunya i la resta d’Espanya.

 

Conflicte positiu

A més, Munté ha anunciat que el Govern català ha acordat presentar davant del TC un conflicte positiu de competència en relació amb un decret del Govern espanyol que transposa una directiva europea sobre auditories energètiques i la promoció de l’eficiència energètica.

El Govern català defensa que la normativa estatal vulnera la competència de la Generalitat en matèria d’energia i de protecció del medi ambient, àmbits reconeguts pels articles 133 i 144 de l’Estatut, segons al·lega l’administració catalana.

Considera que en el decret l’Estat espanyol es reserva funcions executives que corresponen a la Generalitat com l’anàlisi de costos i beneficis dels projectes d’instal·lacions de cogeneració d’alta eficiència i la realització de l’avaluació completa del potencial d’ús de la cogeneració a Catalunya, entre altres qüestions.