El Govern demana al TC que declari nul·la la resolució del Parlament

0
Santamaria Mas
La vicepresidenta del Govern espanyol, Soraya Saez de Santamaria | Foto: Europa Press

L’executiu central obre un incident d’execució que podria deixar sense efecte la votació i amenaça amb la suspensió de funcions a Forcadell i tot el Govern

El Govern espanyol ha anunciat que obrirà davant el Tribunal Constitucional un incident d’execució en el qual es demanarà la suspensió i declaració de nul·litat de la resolució que dimecres passat va aprovar el ple del Parlament de Catalunya i que ratificava les conclusions de la comissió del procés constituent. La votació que es va portar a terme estava amenaçada pel TC per ser inconstitucional. En aquest sentit, la vicepresidenta del l’Executiu espanyol, Soraya Sáez de Santamaria, ha anunciat aquest divendres que demanaran al l’Alt Tribunal la “suspensió immediata de la resolució”.

Per evitar qualsevol resposta per part del Parlament català, el Govern espanyol també reclamarà al TC que ordeni a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, la Mesa de la cambra i el Secretari, que “s’abstingui de convocar els òrgans que, directa o indirectament, puguin donar validesa a la resolució”. A més, la intenció de l’Executiu central és també “prohibir al Govern [català] portar a terme qualsevol iniciativa que, directa o indirectament, pugui donar validesa a la resolució”.

Amb un to bastant més dur que anteriorment, Soraya Sáez de Santamaria ha explicat en roda de premsa -posterior al consell de ministres que ha adoptat aquesta decisió- que exigiran també al TC que “adverteixi” a tots els implicats de les conseqüències en cas de no complir els requeriments del Tribunal Constitucional. Citant l’article 92.4 de la llei del Tribunal Constitucional -creada ad hoc pel govern de Mariano Rajoy pel cas català mentre el PP tenia majoria absoluta al Congrés dels Diputats-, Soraya Sáez de Santamaría ha advertit que un incompliment de qualsevol dels requeriments que faci el Tribunal Constitucional podria suposar des d’una multa econòmica fins a la suspensió de funcions.

Es preveu que, malgrat els seus magistrats havien iniciat vacances, els 12 membres del Tribunal Constitucional es reuneixen en sessió extraordinària el proper dilluns per decidir sobre la resolució del Parlament, que incomplia l’advertiment que el TC va fer a la Mesa del Parlament el passat 19 de juliol, vuit dies abans de que es produís la votació.

 

Compartir
Article anteriorUna nena de 10 anys resulta ferida en un accident de trànsit
Article següentIceta anima Pedro Sánchez a repensar-s’ho si Rajoy fracassa
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]