Neus Munté propostes Rajoy
Neus Munté en una compareixença pública | Diari Català (foto: Europa Press)

La portaveu del Govern català, Neus Munté, ha dit avui que la Generalitat aplicarà el full de ruta sobiranista, malgrat la suspensió dictada pel Tribunal Constitucional.

Estem treballant en la línia del full de ruta plenament democràtic i complim amb les resolucions i mandats del Parlament”, ha explicat. Munté ha fet aquestes declaracions després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi lliurat a tots els membres del Govern català una notificació amb la decisió del TC d’aquest dilluns.

“Ens donem per informats”, ha acabat Munté sobre les notificacions, que han arribat al Palau de la Generalitat aprofitant la tradicional reunió dels dimarts del Consell Executiu, per la qual cosa així tots els consellers es trobaven a la seu del Govern català.

Compliment del mandat

La portaveu ha evitat utilitzar conceptes com el de desobediència o desacatament a l’Alt Tribunal, però si ha insistit que la Generalitat complirà amb tots els mandats que s’aprovin al Parlament al marge del que digui el TC: “L’obediència del Govern català és al mandat del passat 27 de setembre”.

Munté també ha considerat que el Govern espanyol hauria volgut que el TC hagués anat “més lluny del que finalment ha anat”, ja que ha suspès la decisió del Parlament, però no ha pres decisions directes sobre responsables de la votació com la presidenta de la Cambra, Carme Forcadell.

La portaveu ha acusat el Govern de Mariano Rajoy de perseguir representants polítics que han defensat el procés sobiranista català, però ha assegurat que seria “inimaginable” que es busqués la inhabilitació de Forcadell.

“El Parlament ha fet el que fan tots els parlaments del món, que és debatre i votar”, ha tancat Munté sobre el debat i votació de la setmana passada sobre les conclusions de la comissió d’estudi del procés constituent.

Crítiques al TC

La portaveu ha exposat que el Tribunal Constitucional hauria d’actuar com a àrbitre en els conflictes entre Generalitat i l’Estat pel que fa a la constitucionalitat de les lleis i “no, en cap cas, com a tribunal executor“.

Ha acusat l’Estat espanyol d'”entendre la Constitució Espanyola com un codi penal”, i ha criticat que la situació entre Catalunya i la resta de l’Estat espanyol no arribarà per la via jurídica, sinó per una negociació política entre les parts implicades.