El Govern descarta un avançament electoral

0
Carles Puigdemont Generalitat 2
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont al Parlament | Foto: Europa Press

Neus Munté surt al pas dels rumors d’una divisió entre CDC i ERC que posaria en risc la legislatura de 18 mesos

Aquesta legislatura a Catalunya tindrà 18 mesos i no hi haurà avançament electoral aquesta tardor. Aquest és el principal missatge que la portaveu del Govern català, Neus Munté, ha transmès als periodistes en la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiu d’aquest dimarts. Responia així als comentaris que al matí s’han estès pels mitjans respecte un possible divorci entre CDC i ERC, els socis de govern, i la possible convocatòria d’eleccions aquesta mateixa tardor.

Segons Munté, “no es preveu cap escenari d’eleccions anticipades” i que l’Executiu té previst aprovar al juliol els Pressupostos de 2016, el punt clau de divergència entre els dos socis principals de Junts pel Sí. Durant la darrera setmana la discussió en públic entre el vicepresident econòmic i líder d’ERC, Oriol Junqueras, i companys de govern de CDC sobre un possible increment de l’IRPF ha deixat veure diferències que fins ara semblaven mínimes entre ambdues formacions.

A l’ambient generat per aquesta discussió s’ha d’afegir el fet que la CUP, força de la que depèn l’aprovació dels comptes públics, hagi determinat una rebaixa de l’IRPF a les rendes baixes i l’increment a les altes com línia vermella pel seu vot positiu als Pressupostos. Esquerra s’ha mostrat favorable a la petició, mentre des de CDC intenten distanciar-se de la formació anticapitalista.

Munté: “No s’ha tractat cap proposta d’increment de l’IRPF” al Consell Executiu

Neus Munté però, ha insistit que no hi ha divisions al Govern català sobre l’IRPF malgrat que el vicepresident, Oriol Junqueras, defensés fa poc estudiar un augment a les rendes més altes, mentre que el president Carles Puigdemont ho va descartar.

Per a la portaveu, l’exemple que no hi ha problemes al Govern català sobre això és que, per segona setmana des que va esclatar la polèmica, “no s’ha tractat cap proposta d’increment de l’IRPF” al Consell Executiu d’aquest dimarts.

Munté no ha aclarit si aquesta pujada podria introduir-se a la tramitació parlamentària dels comptes: “La llei d’acompanyament dels Pressupostos sortirà amb un determinat contingut i ha de ser objecte de diàleg i negociació al Parlament”, s’ha limitat a constatar.

El Govern català insisteix que l’objectiu és abaixar l’IRPF a les rendes baixes i mitjanes, i no descarta que els comptes del 2016 incloguin alguna mesura en aquest sentit, però primer cal analitzar tot el sistema de recaptació: “Veurem en quin moment és possible” introduir aquesta mesura. En relació també amb les finances de la Generalitat, el Govern català ha aprovat aquest dimarts nomenar Rosa Vidal i Planella interventora general de l’administració catalana.

 

Compartir
Article anteriorDetinguts dos comercials per fer tocaments quan oferien contractes de llum
Article següentIntervenen 500 quilos de peix sense control sanitari
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]