junqueras referèndum unilateral
Oriol Junqueras, a la Generalitat | Foto: Europa Press

El ministre d’Hisenda requereix a dotze Comunitats Autònomes que compleixin amb el dèficit del 2015

Reaccions. “No aplicarem cap retallada afegida a les que ja ens ha obligat a fer el ministeri sobre les polítiques socials”. Aquestes han estat les paraules del vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueres, a la petició de Cristóbal Montoro. Aquest dijous el ministeri d’hisenda havia fet arribar a dotze comunitats autònomes, entre les que s’hi troba Catalunya, una missiva que requeria la congelació de la despesa del 2016. En aquest sentit, l’executiu espanyol en funcions reclamava que s’adoptés un acord de no disponibilitat de despesa. També, s’especifica el deure d’enviar un pla econòmic i financer al ministeri en el termini de quinze dies. Una actuació que Montoro “fa amb tranquil•litat”. I doncs, s’ha justificat insistint que “no estem demanant noves retallades, només que els recursos es dediquin a reduir la despesa”. Cal recordar, que aquesta decisió ha arribat després de fer-se públic que el govern espanyol no ha complert amb els objectius de dèficit compromesos amb Brussel•les.

En efecte, el dèficit d’Espanya, segons va informar l’administració publica a finals de març, va situar-se durant el 2015 en el 5.2%. Una xifra que suposava haver incomplert amb l’objectiu pactat amb Europa en un punt percentual. Ara, emperò, l’Eurostat ha corregit aquesta xifra i l’ha situada en el 5%. Tot i així, Espanya continua incomplint en 8 dècimes amb l’objectiu. La rebaixa ha arribat després que l’Eurostat acceptés computar com a ingressos del 2015 la venda d’espai radioelèctric durant el lustre passat. Recordem també, que Cristóbal Montoro va responsabilitzar aleshores a les autonomies d’aquest resultats. Malgrat que, un dia després, l’autoritat fiscal (Airef) va recriminar l’actitud del ministeri amb les administracions autonòmiques i va culpar de l’incompliment de l’objectiu a Hisenda. Doncs bé, ara la Generalitat estima que l’ajustament addicional que reclama el ministeri d’hisenda suposaria aplicar unes retallades de 1.000 milions d’euros, com a mínim. No obstant això, el govern central no ha especificat en la missiva cap xifra d’ajust.

El Govern considera el deure inaplicable

En aquest mateix sentit, el secretari d’Economia del govern, Pere Aragonès, ha assegurat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que aplicar l’ajust pressupostari demanat equivaldria a tancar durant un any les presons, l’administració de justícia i els tres principals hospitals catalans. En els mateixos termes s’ha explicat Oriol Junqueres, aquest dijous en roda de premsa, després d’haver-se reunit amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Junqueres ha insistit en que “si el ministeri vol venir i tancar un hospital, ho haurà de fer el ministeri. Nosaltres no ho farem”. També ha lamentat que el govern espanyol pretengui ara, no només decidir el total del pressupost de la Generalitat, sinó també la seva distribució. Finalment, la Generalitat ha volgut defensar que si l’executiu central complís amb les seves obligacions amb Catalunya l’objectiu de dèficit s’hagués complert. Més concretament, les obligacions pendents són l’avançament de les bestretes pendents del 2014; els pagaments pendents de la disposició addicional de l’Estatut; la gestió de l’augment de l’IVA; i l’acord d’un repartiment més adequat entre l’administració central i autonòmica del dèficit.