El Govern reivindica estar complint amb la part social de la resolució del 9N

0
Carles Puigdemont Parlament 2
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la sessió de control al Parlament | Foto: Europa Press

L’Executiu català presenta un informe detallant els punts de la resolució independentista que ja s’han complert

El Govern ha registrat aquest divendres al Parlament un informe que reivindica el que ja ha fet per complir l’annex social de la resolució independentista de la cambra del 2015, però que també avisa que totes les mesures que incloïa no podran executar-se sense els Pressupostos 2016. El document destaca que els comptes que planteja el Govern financen 80 mesures socials, però “depèn de si s’aprova el projecte de llei” presentat.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ja ha anunciat dimecres davant del Parlament que el Govern anava a presentar aquest informe sobre l’estat d’execució de totes les iniciatives i accions que ha portat a terme el Govern per complir la resolució, cosa que exigia el mateix text aprovat per JxSí i la CUP.

Concretament, l’annex social de la resolució independentista exigeix al Govern que actuï per “blindar els drets fonamentals afectats per decisions de les institucions estatals” i estipula que el Govern ha de donar comptes del compliment d’aquest punt.

Per aquesta raó, l’informe se centra en aquest annex i desgrana les mesures que s’han portat a terme en nou àmbits: pobresa energètica, habitatge, sanitat, educació, llibertats públiques, administracions locals, refugiats, avortament i finançament d’un pla de xoc social i gestió del deute.

Sobre aquest últim punt, el Govern indica en el seu informe que el projecte de Pressupostos del 2016 inclou 285 milions per finançar el pla de xoc social i recorda que el 78,5% de l’increment de la despesa en els comptes es focalitza en aspectes socials.

L’informe arriba en plenes negociacions entre JxSí i la CUP pels Pressupostos: els anticapitalistes han presentat una esmena a la totalitat i enlletgeixen a la coalició independentista que està incomplint els compromisos de la resolució.

Però a l’informe registrat, el Govern reivindica haver portat a terme multitud de mesures, entre les quals destaquen 16 accions per lluitar contra la pobresa energètica i la crisi habitacional, la garantia que cap ciutadà quedi exclòs de la sanitat pública malgrat el decret de l’Estat que veta als ‘sense papers’ i l’oposició “a cada moment” a la Llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce).

Recurs contra la Llei de protecció ciutadana

A més, apunta que s’ha interposat un recurs d’inconstitucionalitat contra alguns aspectes de la Llei de protecció ciutadana amb l’objectiu de garantir les llibertats públiques i que proporciona tot el suport necessari a les administracions locals perquè puguin desenvolupar les seves funcions.

També recorda la feina de les institucions catalanes en la crisi dels refugiats, oferint la possibilitat d’acollir fins a 4.500 i coordinant-se amb tots els agents implicats. Sobre l’avortament, el Govern defensa que dóna compliment a la Llei d’igualtat efectiva entre dones i homes i garanteix que les dones puguin avortar a la xarxa pública.