Es diu grafè blanc, tot i que no conté ni un àtom de carboni, però promet gairebé tant com si ho tingués

Grafè blanc per bateries i dispositius ultrafins | Diari CatalàEl grafè blanc és en realitat nitrur de bor (h-BNV), es compon de làmines d’un àtom de gruix en una estructura de xarxa hexagonal. Es compon de bor i nitrogen en proporcions iguals i és isoelectrònic al carboni.

Un equip d’investigadors del Laboratori Nacional Oak Ridge, als Estats Units, han dissenyat un nou procés que permet utilitzar el grafè blanc per crear bateries, condensadors, pantalles i tot tipus de dispositius electrònics ultrafins.

El grafè blanc, ja ha demostrat les seves qualitats per a altres aplicacions, com la refrigeració a l’electrònica, produir processadors òptics per a la informàtica quàntica o fins i tot, per fabricar esponges per netejar el mar quan es produeixen abocaments de petroli.

A diferència del grafè, que és un compost conductor, el nitrur de bor hexagonal és aïllant, de manera que units tenen un gran potencial per al desenvolupament de la propera generació de dispositius electrònics.

El nitrur de bor hexagonal té un coeficient molt baix de fricció, compta amb una major transparència que el seu germà hi ha més és químicament inert i no reactiu, el que permet reduir el gruix dels dispositius.

Segons explica Yijing Stehle, una científica que forma part de la investigació.

Imagina bateries, condensadors, cèl·lules solars, pantalles i piles de combustible tan primes com un full de paper.

La nova fórmula aprofita millor les propietats del grafè, ja que utilitzant grafè blanc com a substrat s’obté una mobilitat d’electrons milers de vegades més alta, el que fa possible que la transferència de dades sigui molt més ràpida.

Els investigadors estan desenvolupant un prototip de condensador i cèl·lula de combustible de grafè blanc 2D ultraprim i transparent.