Fan una crida a 5.000 voluntaris més, després d’augmentar l’abast de la campanya

Els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya promouran, entre el 27 i el 28 de novembre, la recollida massiva de fins a cinc milions de quilos –5.000 tones– d’aliments amb la campanya El Gran Recapte d’Aliments, que beneficiarà 260.000 catalans sense recursos: un repte per al qual la VII edició posarà 600 punts més de recollida i arribarà a un total de 2.500 situats en mercats i supermercats de tot el territori.

En una roda de premsa aquest dijous, la directora de la campanya, Sabina Hindelsen, ha fet una crida a la població per arribar als 25.000 voluntaris que necessiten –en tenen 20.000 inscrits fins aquest dijous–, tant per a tasques de recollida com de logística, que requereix celeritat perquè els aliments no caduquin i arribin als destinataris, han destacat.

La principal col·laboració que pot fer la població, així com de nombroses empreses, és la d’aportar el menjar necessari, que aspiren a augmentar a cinc milions de quilos després dels 4,6 milions de l’any passat, que encara no són suficients per a la gran demanda, ha lamentat el president del Banc dels Aliments de Barcelona, Eduard Arruga.

Els principals aliments que fan falta són oli, llet i conserves de llegums cuites, així com conserves de carns i de peix, productes amb data de caducitat llarga i que no suposin una despesa energètica alta, com els que necessiten cocció, com els llegums secs.

Els organitzadors han destacat el repte logístic que suposa la iniciativa, sobretot a la província de Barcelona, on tenen 1.700 punts de recollida –gairebé 500 més que l’any passat–, 700 només a la ciutat.

Barcelona comptarà aquest any amb el suport del Parc Logístic de la Zona Franca, que ha cedit a la campanya tres naus de més de 7.000 metres quadrats en total, com a mínim fins al gener, i ha mantingut el compromís tot i tenir clients interessats, ha agraït el cap de logística Oriol Dolader.

Una novetat d’aquesta edició és el nou torn de classificació d’aliments entre setmana, un torn pensat en aliments amb caducitat pròxima que ajudarà a accelerar el procés i que està pensat per a les empreses que col·laboren donant el dia lliure als treballadors perquè facin de voluntaris, així com a aquells que puguin col·laborar fora del cap de setmana.

El president del Banc dels Aliments de Girona, Frederic Gomez Pardo, ha assenyalat que la iniciativa és una prova que “l’èxit del tercer sector d’un país depèn de l’èxit dels altres sectors”, i ha recalcat la col·laboració dels sectors privats de distribució i producció, així com de la societat civil, del sector serveis i de l’àmbit públic, amb ajudes locals, provincials, autonòmiques i europees.

UN 20% DE LA POBLACIÓ EN RISC

El delegat de la Conselleria de Benestar Social i Família Josep Oliva ha destacat –en nom de la consellera Neus Munté, que ha cancel·lat la seva assistència pel ple del Parlament d’aquest dijous– que el 20% de la població de Catalunya viu en la pobresa, davant de la qual cosa “fa falta la solidaritat de la societat per evitar que caiguin en la marginació”.

La segona tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona Laia Ortiz ha recalcat que la pobresa és l’origen de les profundes desigualtats de la societat: “No és qüestió d’escassetat de recursos, sinó que estiguin mal repartits“, ha lamentat.

Ha subratllat la necessitat de les administracions de promoure sous dignes per evitar pobreses com les de persones que estan treballant, que se sumen a famílies monoparentals –el 95% a càrrec de dones–, aturats de llarg termini, ancians i nens, els col·lectius més vulnerables.

DINAMITZACIÓ

El tret de sortida de la campanya tindrà lloc al recent inaugurat mercat del Ninot, a Barcelona, el divendres 27 a les 9 hores, una dinamització en què també participarà el grup musical infantil Macedònia, que promou una alimentació saludable i que actuarà fins a en quatre punts.

Per difondre la iniciativa i captar socis, la campanya té el vídeo viral fet amb una càmera oculta a peu de carrer per la productora audiovisual Somos ACME, com a donació.

El Gran Recapte participarà de manera anticipada en el Giving Tuesday, una cita solidària del primer dimarts de desembre en la qual està implicada la Taula del tercer sector.