Grècia sol·licita a la UE un altre rescat de tres anys

0
Grècia sol·licita a la UE un altre rescat de tres anys

Grècia sol·licita a la UE un altre rescat de tres anys

Grècia sol·licita un rescat i promet una reforma fiscal

El Mecanisme Europeu d’Estabilitat (MEdE) ha rebut la sol·licitud formal per part de Grècia per a la concessió d’un nou préstec, un tercer rescat, segons ha confirmat un portaveu de la institució. Segons el document que ha filtrat el WSJ, el país ha sol·licitat un programa d’ajuda de tres anys i promet a canvi una reforma fiscal i dur a terme reformes en les pensions “ja la setmana que ve”.

Avui mateix està previst que es reuneixi el Grup de Treball del Eurogrupo, compost pel número dos dels ministres de Finances de l’euro, per estudiar la sol·licitud, que es dirigeix formalment al president Jeroen Dijsselbloem. El que finalment no se celebrarà aquest dimecres és una teleconferència dels ministres d’Economia i Finances de la zona de l’euro com inicialment estava previst.

Una vegada rebuda la petició, Dijsselbloem demanarà a les institucions (Comissió Europea, BCE i FMI) que analitzin les necessitats de finançament i la sostenibilitat del deute per determinar quan iniciar les negociacions amb Grècia.

“Tot això ha de ser fet en qüestió de dies, tenim molt poc temps”, va assegurar ahir Dijsselbloem. L’holandès també va explicar que després de la sol·licitud, Atenes “presentarà propostes sobre el que podria ser la substància, sobre la base de la quin poguéssim arribar a un acord” de reformes a canvi d’un nou rescat.

Segons les regles del MEdE, un país membre pot realitzar una sol·licitud d’ajudes per a l’estabilitat al president del Consell de governadors del MEdE, càrrec actualment exercit per Jeroen Dijsselbloem, qui també presideix el Eurogrupo.

Reformes “creïbles”

Durant la seva compareixença al Parlament Europeu, aquest matí el primer ministre grec ha promès que presentarà “reformes creïbles” per convèncer a la Unió Europea que concedeixi un tercer rescat a Grècia, però ha demanat als seus socis europeus un acord “equilibrat” que permeti evitar una “ruptura històrica”.

La portaveu comunitària Mina Andreeva ha destacat aquest matí que “les propostes de Grècia hauran de ser remeses com a més tard el dijous a mitjanit perquè les institucions puguin començar a analitzar-les el divendres al matí”.

Així les coses avui es reuneix el Grup de Treball del Eurogrupo, i el mateix Eurogrupo es reunirà el dissabte per valorar les propostes que puguin arribar des de Grècia. A més s’ha confirmat per al diumenge un cim de líders europeus, que s’espera que sigui la “decisiva” per solucionar el problema hel·lè.

“Espero que sigui el cim decisiu, però la pilota està en el camp grec. Han de presentar propostes”, va dir ahir el primer ministre italià, Matteo Renzi, en declaracions a la premsa a Brussel·les.

S’obre un procés

La Comissió Europea (CE), el Banc Central Europeu (BCE) i el Fondo Monetari Internacional examinaran la sol·licitud per determinar si comporta un risc per a la zona de l’euro, la sostenibilitat del deute i les necessitats concretes de capital, segons expliquen fonts europees.

Una vegada realitzada aquesta primera avaluació i si es decideix obrir de forma definitiva el procés per a un tercer rescat, la proposta tornarà al MEdE que elaborarà un memoràndum d’entesa amb les condicions que implicarà l’ajuda, és a dir, les mesures que haurà d’adoptar Grècia a canvi del suport, informa EFE.
El Eurogrupo o els líders comunitaris tindran a continuació que donar el seu vistiplau i els parlaments nacionals aprovar el programa abans que el primer desemborsament pugui fer-se efectiu.