Grifols incrementa el seus beneficis en un 18%

0
Luis de Guindos, ministro d'economia
Luis de Guindos, ministro d'economia

Luis de Guindos, ministre d’economia

La patronal Farmacéutica i el govern central arribaran a un acord que preveu una compensació monetària dels laboratoris

 

L’empresa que dirigeix Victor Grifols ha fet públic avui els resultats econòmics d’enguany. Així doncs, durant els primers nou mesos el fabricant d’hemoderivats ha augmentat els seus beneficis en un 18%. Una dada que es tradueix en uns guanys nets de 401,6 milions d’euros. El tipus de canvi, especialment pel que fa al dòlar, han auspiciat aquestes bons resultats financers. Cal recordar que a un tipus de canvi constant els ingressos poden créixer fins a un 1.7%. També s’ha de destacar com a èxit de l’empresa l’augment de la compra dels seus productes, principalment a l’estranger. De fet, Grífols ha obtingut el 95% dels seus guanys recurrents fora de la península. Tal vegada per això, l’empresa ha decidit recentralitzar el departament comercial, d’I+D, i una nova cadena de subministrament de la seva divisió Bioscience, en una nova planta a Irlanda. On per altra banda, també es traslladarà la gestió mundial de la tresoreria de l’empresa.

Així mateix, el bon ritme empresarial ha repercutit en la rebaixa del deute del grup. En aquest sentit, Grífols ha passat dels 3.739 milions d’euros deguts als 3.659,9 milions d’euros. És a dir, s’ha aconseguit reduir el deute durant el segon trimestre de l’any en 79.1 milions d’euros. Pel que fa a les seves divisions més rentables, Bioscience, dedicada a la hemoteràpia, ha estat una vegada més la línea que més ha crescut; augmentant els seus ingressos en un 21.3%. També el negoci dels diagnòstics s’ha elevat un 12.5%; mentre que pel que fa a l’activitat hospitalària els guanys s’han mantingut estables. Finalment, com a conseqüència d’aquests bons resultats, Grifols ha decidit incrementar la inversió neta en I+D en un 23.6%.

Paral•lelament, la cartera de Lluis de Guindos, la de sanitat, i la Patronal Farmacèutica preveuen firmar un conveni que obligarà a la industria dels fàrmacs compensar a l’Estat en aquells supòsits en els quals la despesa destinada a medicaments no genèrics s’elevi per sobre del PIB de l’economia espanyola. D’aquesta manera, es pretén poder estalviar diners al Sistema Nacional de Salut mitjançant el finançament de programes o plans estratègics de salut pública. Tot i així, la factura total que paga l’Estat pels medicaments subministrats als hospitals és desconeguda per la ciutadania. Les úniques dades de les que disposem són que durant el període 2005-2009 la despesa farmacèutica va creixa per sobre el del PIB; mentre que durant els anys 2010-2013, període de crisi, va ser al revés. No obstant això, aquestes dades corresponen només a la part que l’Administració paga per el tram subvencionat dels medicaments que es dispensen amb recepta a la farmàcies. Ara, l’acord es debatrà al Congrés la propera setmana.