Guanya el ‘Brexit’ i Cameron anuncia que se’n va

0
Brexit guanya
Partidaris de la sortida del Regne Unit de la UE, celebrant la victòria | Foto: Reuters

El Regne Unit decideix abandonar la Unió Europea en una decisió històrica que provoca la dimissió de Cameron i un fort sacseig de les borses internacionals

El brexit, l’opció d’abandonar la Unió Europea, s’ha imposat al referèndum realitzat al Regne Unit aquest dijous. Amb la totalitat dels vots escrutats, el 51,9% dels britànics han decidit que el seu país abandoni la Unió Europea. Aquesta decisió històrica ja comença a tenir conseqüències a les borses de tot el món. Serà també una decisió amb forta implicació política, ja que mai abans un país membre de la UE havia decidit marxar.

Segons diversos mitjans internacionals, la lliura està a nivells de cotització del 1985, l’índex Niquei japonés ha baixat vuit punts, l’euro també cau i només el dòlar i l’or es mantenen degut a que són ara el refugi dels inversors.

Amb el 72% de participació a tot el Regne Unit, tot apunta a una victòria del Regne Unit més rural. Ha estat en aquelles zones on l’opció de sortir de la UEs’ha imposat amb claredat, mentre que a ciutats com Londres i zones com Escòcia l’opció de quedar-se a la UE s’ha imposat amb el 60% dels vots en alguns casos.

Com a conseqüència d’aquest resultat, el fins aquest dijous primer ministre britànic, David Cameron, decideix abandonar el càrrec després dels resultats del referèndum en el qual els ciutadans del Regne Unit han decidit abandonar la Unió Europea. Cameron, que havia convocat el referèndum en el seu moment per respondre les demandes dels sectors més conservadors del partit i de l’euroesceptic UKIP, ha perdut al apostar per la pertinença a la UE. Per això, considera l’encara primer ministre que “la negociació de la UE ha de començar amb un nou primer ministre”.

En una compareixença sense preguntes, David Cameron ha assegurat que no té al cap encara cap calendari i que “durant els propers tres mesos” treballàra com a primer ministre “per garantir l’estabilitat financera”. Cameron senyala el congrés del Partit Conservador de l’octubre com el moment ideal per la renovació del primer ministre.

El ministre d’Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, opinava a La Sexta que “Cameron ha jugat massa amb foc”, fent referència al referèndum convocat contra la seva voluntat i que, malgrat en un principi semblava que s’imposaria la pertinença amb facilitat, s’ha girat en contra del primer ministre.

La preocupació sobre què passara es desferma per tota la UE. Europa ha de sumar ara el brexit a la crisi econòmica i la de valors -per la gestió dels refugiats- que ja té. Des de mesos abans de la celebració del referèndum, alguns experts ja parlaven del fet que si el brexit era l’opció escollida, “no es poden descartar referèndums a altres països” degut, en part, al creixement de l’extrema dreta i l’euroescepticisme a tota la UE. Precisament l’ultradreta francesa i holandesa ja ha demanat realitzar referèndums com el britànic als seus respectius països.

El futur de la Unió Europea és en sí mateix un misteri poques hores després de coneixer-se els resultats de la votació. Les conseqüències d’aquesta separació del Regne Unit de la UE no se sabran fins que Brussel·les i Londres negociïn les condicions del ‘divorci’.

El populista Nigel Farage, líder del referent euroesceptic UKIP, es mostrava molt content després del resultat del referèndum, i fins i tot ha vaticinat “la mort de la UE després de la sortida del Regne Unit”. Farage ha qualificat el 23 de juny com el “dia de la independència”.

 

Compartir
Article anteriorPopulistes i nacionalistes demanen referèndums arreu d’Europa
Article següentEl BCE assegura “estar preparat per injectar més liquiditat” després del Brexit
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]