Quan guanyar vol dir perdre

0
Bernie Sanders primàries
Foto: Rick Wilking / Reuters

Bernie Sanders ha tornat a agafar embranzida en les darreres votacions, però segueix lluny de Hillary Clinton

“No deixeu que ningú us digui que no podem guanyar la nominació o l’elecció general. Farem les dues coses”. El senador de Vermont i candidat demòcrata, Bernie Sanders, els hi va dir aquestes paraules a les persones que omplien dissabte a la nit un auditori a Wisconsin tot just després de saber que havia guanyat un dels tres estats d’aquella nit.

Que cada cop que Bernie Sanders guanya en algun estat, l’emoció es revifa no és cap sorpresa. Que el de Vermont ho tingui molt difícil per superar a Hillary Clinton, tampoc. Tot i així, la victòria en cinc dels sis estats en què se celebraven caucus el dissabte passat fa tornar a girar la vista cap a Sanders.

Tots els ulls estan posats en el senador: el que haurien d’haver estat unes primàries relativament fàcils per a l’exsecretària d’Estat, Hillary Clinton, s’estan convertint en una carrera en què la distància es va fent cada cop més curta a mesura que s’arriba al final. Un polític que es defineix com a socialista està competint amb la candidata demòcrata ideal.

Socialista i activista en causes com les protestes contra les guerres de Vietnam o de l’Iraq, o en favor dels drets LGTB, Bernie Sanders no només té guanyat el suport de la població jove i blanca dels Estats Units, sinó també d’alguns dels líders europeus, com és el cas del Secretari General de Podemos, Pablo Iglesias, que cada cop que Sanders  guanya se’n fa ressó.

“Ningú hauria de tenir cap dubte de que aquesta campanya és extraordinària i que encara tenim camí cap a la victòria. La nostra revolució política és la millor oportunitat per mantenir Donald Trump o qualsevol altre republicà fora de la Casa Blanca”, deia Sanders. Per aquesta raó, el senador de Vermont va demanar a Hillary Clinton que el debat entre candidatures que es fa cada mes sigui a Nova York, estat natal de l’exsecretària d’Estat.

Bernie Sanders es troba còmode als debats. Hillary Clinton no s’hi troba gens. Cap dels membres de la direcció de campanya ha contestat a la proposta de l’equip de Sanders. El fet de disputar un debat just abans de la celebració de les primàries de Nova York podria posar en entredit les victòries de Hillary Clinton.

Una victòria a Nova York seria un gir trascendental en les primàries demòcrates, que mostraria les mancances de la campanya de Clinton i reforçaria la de Sanders. Ara bé, el de Vermont necessitaria molts bons resultats per posar-se al capdavant en número de delegats aconseguits.

Hillary Clinton és la que va guanyant: té el suport de 1.223 delegats i 469 súperdelegats. En canvi, Sanders en té 929 i 29, respectivament. Ara bé, encara que l’exsecretària d’Estat sigui la guanyadora, sembla que sigui la que vagi perdent. I tot i que Sanders hagi guanyat aquests cinc estats, el cert és que va en segon lloc.

Clinton té els suports i Sanders té el discurs. D’aquí al juliol, que és quan es decidirà quina és la candidatura que anirà a les Presidencials de 2017, queden 2.073 delegats per guanyar dels quals el de Vermont n’hauria d’aconseguir un 57% per tenir una majoria que superi la de Clinton.

No ho té fàcil, però cada estat que guanya s’interpreta com una gran victòria. Ara bé, només queden dos caucus – Dakota del Nord i Wyoming – i la resta de trobades ja són primàries, que és on Hillary Clinton sap jugar millor les seves cartes. Així, l’exsecretària d’Estat haurà d’arriscar-se en els terrenys en què Sanders hi té avantatge. El de Vermont, en canvi, haurà d’aconseguir que les victòries signifiquin realment guanyar.