‘Guerra’ nou musical d’Albert Pla

0
'Guerra' nou musical d'Albert Pla
Foto: GUERRA
'Guerra' nou musical d'Albert Pla
Foto: GUERRA

‘Guerra’ nou musical d’Albert Pla al teatre Trui de Palma

Aquest 31 d’octubre al teatre Trui de Palma s’estrena ‘Guerra’ nou musical d’Albert Pla. L’actor i music satíric i irreverent que ha anat cultivant durant els seus més de 25 anys de carrera segueix sense buscar amics ni a Mallorca, ni a Catalunya ni enlloc. “Depèn de quines sardanes sentis, t’ho asseguro, fa fàstic ser català”, diu referint-se a la disparitat de discursos que hi ha a la seva terra natal.

Amb motiu de la presentació del nou musical d’Albert Pla, en una entrevista concedida a Europa Press, Pla afirma que el molesta que el “posin en política”, però no dubta a explotar la seva vena flegmàtica després de ser abordat sobre aquest tema. Parlant sobre Catalunya, afirma que si s’independitzés, l’hi “sua” qui la presideixi i fins i tot assegura que no sap qui és l’actual president -en funcions- de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. “Jo és que no tinc ni idea de qui és aquest, me la sua totalment, tant me fa”, afirma.

Pla, conegut pel seu art i per les seves declaracions polèmiques en si, va dir l’octubre de 2013 que li feia “fàstic ser espanyol” i és una creu que segueix arrossegant actualment, dos anys després. Preguntat per si li segueix fent fàstic ser-ho, contesta: “El que em fa fàstic és que m’ho preguntin 500 vegades, no li dono cap importància”.

“Ja ho dic, me la sua totalment, per mi com si es volen morir tots, és així l’assumpte”, afegeix Pla que, tot i això, diu que sí, que ser espanyol li segueix fent fàstic “durant bastanta estona”. “De 09.10 hores a 09.40 hores, després esmorzo i després em passo un poc a la independència, després vull ser andorrà i després ho penso millor i vull ser escalador”, reflexiona irònic.

Després d’això, Pla assegura que no s’ha plantejat si la gent es pren massa seriosament l’assumpte de les nacionalitats, però que “quan toca el Mundial la gent sí que ho és (nacionalista)” i afirma que la gent “és més de Nadal que d’un tenista indonesi”. “No sé, els espanyols són molt nacionalistes”, afegeix.

D’altra banda, Pla assegura que no té una opinió formada sobre els nous reis d’Espanya, Felip i Letizia. “No tinc el plaer de conèixer-los, penso més en general sobre la Monarquia; mentre la gent vulgui que la ferreteria del seu pare se la quedi el seu fill, hi seguirà havent monarquia”, reflexiona.

“PRETENEM PROVOCAR UNA REACCIÓ, TOT I QUE NO SE SÀPIGA QUINA”

‘Guerra’nou musical d’Albert Pla, arribarà a Palma a finals de mes, es defineix com un musical provocador i irònic que reflexiona sobre la necessitat de la guerra. Pla diu que el que pretenen és “provocar una reacció, tot i que no se sàpiga quina i fer un espectacle que agradi a la gent”. “De moment -afegeix-, em diuen que està molt bé. Què et diran quan acaba? Tot i que m’ho prenc com a cert”. Una idea original de Pla, està dirigida per Pepe Miravete (responsable de l’adaptació teatral de ‘Makinavaja’) i és una actuació en què s’intercanvien les cançons d’un soldat anomenat Albert Pla i una ciutat, meitat real i meitat d’animació, que porta a la vida el cantant, instrumentista i fundador de Kortatu, Fermín Muguruza. El productor musical Raül Fernandez, ‘Refree’ és el responsable de crear ambients i atmosferes segons el que denominen efectes “multi-merda”.

Pla confessa que els anomenen així, en comptes d’efectes multimèdia, per no defraudar. “Tu tens una idea, i després queda com queda, ho anomenem així perquè la gent no es pensi que s’ensorra el teatre”, afirma.

L’obra, segons expliquen des del departament de premsa, invita l’espectador a preguntar-se “si les guerres són inevitables, necessàries i fins i tot heroiques”. Pla, pel seu costat, argumenta que “en els últims anys hi ha hagut 10.580 manifestacions pacífiques i no ha canviat res i, ara, fins i tot les rebequeries estan prohibides, no pots ni enfadar-te.  ¿Qué hi queda llavors?… No en tinc ni idea”.

GIRA

La gira de ‘Guerra’ nou musical d’Albert Pla ha passat ja per Barcelona i Girona i el 31 d’octubre recalarà al Trui Teatre de Palma; el 6 i 7 de novembre serà a Bilbao (Teatre Campos Eliseos); el 12 de novembre a l’Hospitalet (Teatre Joventut); el 28 de novembre a Manresa (Teatre Kursal); l’11 de desembre a Donostia (Teatre Victòria Eugenia) i el 18 i 19 de desembre a Sevilla (Teatre Central).