Guerra oberta entre Mas, Lesmes i Català

0
Mas, lesmes i catala
EP: Mas, lesmes i catala
Mas, lesmes i catala
EP: Mas, lesmes i catala

Mas diu: l’ús partidista de la Justícia “minva” la democràcia

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha avisat aquest dilluns que qualsevol utilització partidista de la Justícia pot “minvar” la democràcia, durant un discurs davant del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

Així, Mas, que ha recordat que Catalunya té un llarg compromís amb la democràcia, s’ha dirigit als magistrats presents: “El fet que vostès a Barcelona tractin precisament de la justícia independent és una cosa que segur que qualifica i millora aquest aliment democràtic. Qualsevol utilització partidista de la justícia podria minvar en qualsevol part del món aquest aliment democràtic”.

En el seu discurs també ha subratllat: “En un país com Catalunya, que té llargues arrels des del punt de vista del compromís amb els marcs legals, tradició que ve de l’Edat Mitjana, entenem perfectament el lema que han suggerit per a la seva reunió anual: ‘Promovent una justícia independent a escala mundial’.

Ha suggerit que “aquest lema s’hagués pogut complementar amb un ‘promovent una justícia independent a escala mundial com a aliment fonamental de la democràcia’.

QUALITAT DEMOCRÀTICA

En una intervenció en anglès, francès i espanyol, Mas ha exalçat la reunió en la qual participen uns 250 delegats de la judicatura de 83 països ja que al promoure una justícia independent “fan aportació al bon aliment d’una qualitat democràtica” a la qual aspira tot el món, ha dit.

En les seves paraules en anglès, ha recordat que Barcelona “és la capital d’una de les més antigues nacions d’Europa” i ha destacat que en la seva reunió els membres de la judicatura vagin a treballar per millorar un dels tres pilars de la democràcia.

[quote]”El fet que vostès a Barcelona tractin precisament de la justícia independent és una cosa que segur que qualifica i millora aquest aliment democràtic. Qualsevol utilització partidista de la justícia podria minvar en qualsevol part del món aquest aliment democràtic”.[/quote]

En francès, ha explicat que Catalunya té “una llarga tradició des del punt de vista legal” amb un Codi Civil, que segueix vigent i té les seves arrels a l’Edat Mitjana, destacant la llarga tradició de les institucions catalanes.

Ha recalcat l’important acord entre els governs espanyol i català per situar l’escola judicial a Barcelona des de fa 20 anys, on es formen tots els jutges que exerciran a tot Espanya.

 

Catalá replica a Mas: “Respectar la llei és font de legitimitat per a una convivència democràtica”

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha advertit aquest dilluns que “respectar la llei és la font de la legitimitat per a una convivència democràtica” i que aquest respecte mai pot ser un tràmit ni una alternativa, durant una intervenció a Barcelona davant del president de la Generalitat, Artur Mas.

CONSOL MADRIGAL

La fiscal general de l’Estat, Consuelo Madrigal, ha opinat durant el seu discurs que la justícia també ha de ser molt sòlida “en temps d’incertesa política, social, econòmica i fins i tot ètica”.

[quote]”És quan més directament se sent la necessitat de construir ports segurs, de construir sistemes de justícia que siguin un curs garantista, racional i coherent per canalitzar els conflictes socials, dels ciutadans, que permetin donar una resposta justa”, ha afegit.[/quote]

IMPARCIALITAT DEL FISCAL

Ha defensat que els fiscals, tot i que no són jutges, han d’actuar com tals defensant aplicant la llei “objectivament i en la més estricta imparcialitat”.

Madrigal ha recalcat que la Constitució comenda la Fiscalia a “la defensa de la llei i legalitat, els drets dels ciutadans i la salvaguarda de la independència dels tribunals”.

Ha ressaltat que la Unió Internacional de Magistrats que es reuneix des d’aquest dilluns a Barcelona promou entre els seus objectius la defensa de la independència dels tribunals, i que la Fiscalia espanyola “serà sempre un aliat pròxim” en aquest objectiu.

PABLO LLARENA (APM)

El president de l’Associació Professional de la Magistratura (APM) –organitzadora de la reunió– i president de l’Audiència de Barcelona, Pablo Llarena, ha advertit que la “politització judicial” implica un intent de control dels polítics a la justícia i, d’altra banda, que alguns jutges es posicionin políticament pensant que així poden tenir més protagonisme social.

 

Lesmes diu davant de Mas que fer respectar la llei mai pot considerar-se “una ofensa”

El president del Tribunal Suprem (TS) i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha advertit aquest dilluns davant del president de la Generalitat, Artur Mas, que “fer respectar la llei mai cal considerar una ofensa” i ha reivindicat la independència del Poder Judicial.

[quote]”Les nostres decisions ni estan ni poden estar condicionades, en el seu contingut o en els temps que s’adopten, a raons oportunistes o capritxoses o en virtut d’interessos d’altres poders públics, per molt rellevants que aquests siguin”, ha reiterat.[/quote]

“No tenim més criteri rector que el que la llei estableix“, ha insistit el president del TS, sense esmentar de manera explícita en cap moment a la imputació de Mas per l’organització de la consulta sobre la independència del 9 de novembre del 2014.

Després del discurs, en preguntar-li a la seva sortida precisament per la imputació de Mas, Lesmes ha preferit no pronunciar-se després de ser un procés judicial en curs, però ha defensat que a Espanya la justícia no està polititzada, reivindicant la independència dels jutges: “Els jutges són independents, l’hi asseguro”.

Durant el seu discurs ha fet al·lusió que els ciutadans han de tenir la seguretat que els jutges actuen amb professionalitat i ha destacat que la seva tasca “és moltes vegades dura, en ocasions ingrata i no poques vegades jalonada d’incomprensió”.

RESPECTE A L’ESTAT DE DRET

Ha dit que els jutges intenten donar respostes adequades als problemes dels ciutadans sense distanciar-se de la realitat social, “sempre plural, però sense oblidar que la garantia de l’observança de la Llei per part dels jutges és un indicador de qualitat de la democràcia i de respecte a l’Estat de Dret”.

El president del TS i del CGPJ ha assenyalat que cal jutjar amb Justícia, però també d’una manera que sembli justa, i creu que el jutge “ha de traslladar la idea del no prejudici, que creu profundament que la persona que acudeix al tribunal és titular dels drets que el fan ciutadà”.

Sobre la Unió Internacional de Magistrats –una federació d’associacions judicials de 83 països fundada el 1953–, ha destacat que el seu objectiu és garantir la independència de la Justícia com a requisit essencial de la fundació judicial.