Guia per entendre les primàries nord-americanes

0
casa blanca
Foto: Europa Press

El 20 de gener de 2017 se celebren les eleccions presidencials als EUA, però fins que arribin queda un llarg procés de primàries i campanya que de vegades es fa difícil seguir

Des del cap de setmana, les portades dels diaris estatals van plenes amb Iowa, caucus, demòcrates i republicans. La “carrera cap a la Casa Blanca” ha començat, i durarà fins el gener de 2017. Durant un any es portarà a terme tot un procés que comença per les primàries i culmina amb la campanya de les candidatures a la presidència. El problema, però, ve a l’hora d’entendre com s’hi ha arribat.

El procés electoral als Estats Units és molt diferent al de l’Estat espanyol o als dels estats europeus, el que porta de vegades a la confusió amb els termes. Un col·legi electoral no és un lloc físic sinó un procés, per exemple. O als Estats Units només voten aquelles persones que estan registrades. Per què parlem de caucus i després de convencions nacionals? Hi ha diferents tipus de primàries? Amb aquest resum serà més fàcil d’entendre.

Caucus. Fa una setmana que és la paraula de moda a les seccions d’Internacional. Iowa i New Hampshire són els dos llocs escollits per celebrar-los, i se’n parla com si estiguessin al costat, tot i que només se cerquen cada quatre anys per situar-los al mapa de les eleccions.

Iowa és on comença el procés electoral, on se celebra el primer caucus. Tot i que aquest terme s’ha atribuït a les comunitats indígenes que poblaven els EUA abans de la colonització i que significa “reunió dels líders tribals”, ara per ara només fa referència a “reunió”.

Un caucus no és més que una assemblea ciutadana formada per assistens registrats al partit corresponent que debatiran durant tota una nit quin és el seu candidat o candidata favorit. Durant aquestes reunions també s’escullen els delegats i delegades que aniran a les convencions estatals.

Primàries. És un altre dels processos per escollir la candidatura a la Presidència. Es diferencia dels caucus, bàsicament, en què les votacions són secretes i no hi ha ni una data ni un lloc concret assignat per a aquesta elecció. Aquest procediment és obert o tancat normalment, tot i que també pot ser semi-tancat.

Quan les primàries són obertes, qualsevol votant pot escollir qualsevol candidatura, independentment del partit on estiguin registrats. En canvi, en aquelles primàries tancades només votaran aquelles persones que estiguin registrades a la formació i que només podran escollir entre les candidatures que puguin obtenir representació dins el partit.

Depenent d’un Estat o un altre, s’escollirà un tipus diferent. En alguns casos es donen aquelles denominades semi-tancades, en què voten els membres d’un partit determinant però on els independents també poden fer-ho. El resultat d’aquestes eleccions donarà un número de delegats que seran enviats a la Convenció Nacional del partit i escolliran la candidatura final.

Quan parlem de primàries cal tenir al cap el Super Tuesday o Súper Dimarts, que és el dia clau pel que fa a les votacions que decidiran als delegats i delegades. Sempre és un dia de febrer o març -aquest any serà l’1 de març – i és l’escollit per un major número d’estats per celebrar les primàries i cacucus.

Delegats i delegades. Són aquelles persones que nominaran, en representació de cada estat, a la candidatura que es presentarà a la presidència del país. En principi, el vot de cada delegat o delegada ve assignat depenent de l’elecció dels votants a les primàries. Ara bé, tot i que no s’ha donat mai la situació, aquest vot es pot canviar.

Depenent de l’estat i el partit, s’escolliran d’una manera o altra. Al Partit Demòcrata, per exemple, la repartició es fa de manera proporcional als vots extrets, mentre que en alguns casos la candidatura republicana amb més vots, obtindrà tots els delegats i delegades del territori.

A banda dels delegats, al Partit Demòcrata hi ha el que es coneix com a “súperdelegats”, que són aquelles persones -membres del Comité Nacional del Partit o de la Cambra alta o baixa- que no tenen un vot assignat segons la decisió de l’electorat.

Quan es parla de que els estats petits escullen la candidatura presidenciable, es fa referència a aquell moment en què algú ja ha aconseguit els delegats suficients per anar a la Casa Blanca. Els estats més grans són els darrers en posicionar-se.

Convenció Nacional. És l’acte final on es reuneixen tots els delegats i delegades de cada partit i se celebra l’estiu abans de les eleccions. Es podria definir com la culminació de les primàries i els caucus, que hauran determinat les decisions dels delegats i delegades i, per tant, de la candidatura a la Presidència.

Normalment, demòcrates i republicans ja van a les Convencions amb una candidatura clara per a la campanya, però de vegades no passa. En aquests casos, podrien tornar a ser sotmeses a noves votacions, on el vot dels delegats – i súperdelegats – poden ser decisius.