L’augment dels preus dels immobles és desigual segons les regions i l’antiguitat

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) acaba de fer públiques les dades corresponents a l‘evolució del mercat de compravenda d’immobles. L’estudi que recull la informació de les notaries de l’estat certifica que els preus dels habitatges continuen a l’alça. I doncs, durant el tercer trimestre de l’any els preus han augmentat un 4,5% respecte el mateix període de l’any anterior. Un increment que dóna com a resultat un balanç positiu de sis trimestres consecutius d’apujades dels valors dels béns immobles. Aquestes xifres ens traslladen al estàndards del 2007, just abans que explotés la bombolla immobiliària. Aleshores la revalorització creixia a un ritme del 5,7%. Va ser al 2008 quan el cost de l’habitatge va començar a caure al voltant d’un 0,3%, i va encadenar 24 trimestres en negatiu. Ara, i d’ençà del segon trimestre del 2014 els preus de les cases segueixen una tendència de revalorització.

Balears, Madrid i Catalunya lideren l’encariment

Tot i així, els preus són desiguals en funció de les característiques dels immobles i de les regions. Per exemple, l’antiguitat dels habitatges fa sorgir diferències. En aquest sentit, els d’obra nova han reduït el seu ascens, doncs durant el segon trimestre d’aquest any van encarir-se un 4,9%; mentre que durant els mesos de juliol i setembre el ritme de l’increment ha estat d’un 4,3%. En sentit contrari, les cases de segona mà han patit un repunt dels preus d’un 4,5%. És a dir, cinc dècimes més que la xifra registrada durant els mesos d’abril a juny. Per altra banda, si especifiquem per zones podrem observar que les Illes Balears, Madrid i Catalunya es situen al capdavant del rànquing. De fet, les Illes mostren una tendència a l’alça del 8,4%; Madrid del 6,9% i Catalunya del 6,1%. Per contra, La Rioja, Aragó i el País Basc conformen les comunitats autònomes on el ritme d’acceleració és inferior a l’u per cent.

Repunt de la demanda d’habitatges d’estrangers

El Ministeri de Foment també ha publicat la seva estadística de compravendes de cases. Un anàlisi que conclou que durant el tercer trimestre de l’any s’han comprat a Espanya 93.528 cases. Una xifra que es tradueix en un increment del 16.3% respecte el mateix període de l’any anterior; i que suposa tornar a ritmes del 2009. Tanmateix els estrangers residents a Espanya han adquirit 15.589 cases, és a dir un 21,9% més que ara fa un any. Mentre que els forans no residents al nostre territori s’han fet amb 1.154 immobles, el que suposa un 11,6% que al 2014. Finalment, cal destacar el contrast no sempre coincident entre l’augment dels preus i l’augment de les transaccions. Així doncs, mentre Barcelona i Madrid són les ciutats que més volum de compravenda han concentrat, i també dues de les tres regions on els preus més s’han apujat; Múrcia, La Rioja i Cantàbria s’erigeixen com les regions on més han crescut les compravendes, i alhora on més han descendit els preus. De fet, la comunitat murciana ha vist com l’adquisició de cases durant els darrers tres mesos s’ha disparat un 50%. Ara, caldrà veure les dades del darrer trimestre de l’any per predir els resultats del 2016. Un  any en el que els experts creuen que els preus continuaran apujant-se a dues velocitats: segons la regió, i l’antiguitat.