“Han dit mil vegades mai, mai, mai”

0
Coscubiela a europapress - diari Català
@europapress

Ofereix a PSC, CUP i JxSí “reagrupar-se” al voltant a la defensa del referèndum

El portaveu de SíQueEsPot al Parlament, Joan Coscubiela (ICV), ha considerat impensable que la CUP decideixi finalment investir al president en funcions Artur Mas un altre cop en el càrrec: “Han dit mil vegades ‘Mai, mai, mai farem president a Mas’ abans, durant i després de les eleccions”.

En una entrevista d’Europa Press, ha recordat que el rebuig a Mas ha estat un compromís electoral que ni l’assemblea de la CUP va decidir revertir –ha acabat en empat–, i es pregunta com ara poden “trobar una raó, una excusa, un argument o una coartada per fer el contrari: votar a Mas”.

“La capacitat de la política catalana per sorprendre està resultant ser infinita, però no sóc capaç d’imaginar-me un argument que permeti fer això –investir-lo–. Tenen legitimitat per fer el que considerin oportú”, reflexiona el portaveu ecosocialista.

També ha criticat que el pla de rescat social ofert per JxSí a la CUP és un placebo que manca d’efectes pràctics, i ha avisat a Mas que no busqui la complicitat de SíQueEsPot si els anticapitalistes el rebutgen: “No crec ni que se li acudeixi”.

Ha lamentat que el debat sobre la investidura està tapant el que importa de veritat: “La situació econòmica del 2016 és insostenible i no s’està discutint. Catalunya està enganxada amb un cordó umbilical al FLA, un sèrum que quan deixa de gotejar la situa en estat de coma econòmic”.

Per al dirigent d’ICV la solució passa per crear majories alternatives al Congrés i al Parlament que permetin, fent front comú amb altres països de la UE, revisar el “pacte d’estabilitat que té asfixiats” a molts territoris amb objectius de dèficit injustos.

ALIANÇA AMB LA CUP?

Sectors de la CUP veurien amb bons ulls una aproximació a SíQueEsPot en cas de nous comicis, i després de preguntar-li per aquesta qüestió, Coscubiela ha recordat que tenen punts de contacte amb els anticapitalistes, però també diferències substancials.

Una de les principals és que el seu grup aposta per un referèndum i la CUP no: “No és el mateix apostar pel referèndum que per la declaració unilateral. Apostar per les dues coses és impossible perquè acabes estràbic. No es pot mirar amb un ull cap a la desconnexió i amb l’altre al referèndum”.

TORNAR AL REFERÈNDUM

Les eleccions generals a Catalunya han donat com a guanyador una força política, EnComúPodem, que és l’evolució de SíQueEsPot i que porta el referèndum com un punt clau del seu programa, i Coscubiela reclama que els independentistes i el PSC tornin a la defensa al dret a decidir.

“El que podria desbloquejar la situació a Catalunya és que totes les forces polítiques que en algun moment hem defensat el dret a decidir ens reagrupéssim sobre aquesta reivindicació, intentant forçar el reconeixement d’aquest dret en forma de referèndum durant 2016″, reflexiona.

Ha assegurat que és més probable que els sectors més recalcitrants de la societat espanyola acceptin un referèndum que una via unilateral i proposa “continuar amb les mobilitzacions i, per què no, apujar el to” si segueix sense haver una majoria al Congrés que ho avali.

“Reagrupats tots al voltant del dret a decidir tenim més capacitat de pressió. Les mobilitzacions pròximes s’haurien de fer al voltant del dret a decidir i, molt probablement, plantejar-se apujar el to d’aquestes mobilitzacions”, ha conclòs.