Herrera respon a Arrimadas i a Ximo Puig

0
Joan Herrera
EP: Joan Herrera
Joan Herrera
EP: Joan Herrera

Catalunya SíQueEsPot està “tan lluny” de C’s com de CDC

El coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, ha considerat difícil d’acceptar el decàleg que Inés Arrimadas (C’s) els va proposar la setmana passada per reforçar la futura oposició del Parlament, perquè la posició socioeconòmica de SíQueEsPot està “tan lluny de C’s com de CDC”.

En roda de premsa aquest dilluns i en resposta als periodistes, ha defensat generar una alternativa al Govern del president en funcions Artur Mas (CDC), però no des de la posició “també conservadora” de C’s.

SíQueEsPot aspira “a una altra cosa” perquè veu en CDC i C’s el mateix model socioeconòmic, i com no accepta les polítiques de retallades de Mas, tampoc acceptarà les d’Albert Rivera (C’s), que, segons la seva opinió, pretenen abaratir encara més l’acomiadament.

“No reconeixem el lideratge d’aquesta alternativa a C’s. Benvingudes siguin les seves propostes, però estan tan lluny com les de CDC”, ha dit, i ha insistit que no seran subsidiaris ni dels qui advoquen per les retallades ni dels qui rebutgin que els catalans decideixin el seu futur.

També ha explicat que el grup parlamentari de SiQueEsPot –del qual ICV forma part– està en converses amb la resta de grups per conformar la Mesa del Parlament i per designar el nombre de senadors per designació del Parlament que els corresponen, tot i que encara no han acordat res: “Acabem de començar a parlar”.

Veu “antiga” la proposta de Ximo Puig i insuficient l’Estatut del 2006

En roda de premsa aquest dilluns i en resposta als periodistes, ha reaccionat així a les declaracions de Puig en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press a Madrid, on ha plantejat recuperar el reconeixement de nació que preveia el preàmbul de l’Estatut del 2006 però que va anul·lar el 2010 el Tribunal Constitucional.

Herrera creu que el nou model d’Estat ha de reconèixer la plurinacionalitat, perquè ha alertat que es podria fer un model federal però recentralitzador: “Temem que una opció anticatalanista com C’s acabi fent una proposta federal recentralitzadora, i això és possible”.

Ha defensat que el que té recorregut és el referèndum, i ha esgrimit les paraules de l’exprimer ministre d’Escòcia Alex Salmond, que defensava consultar el poble de manera vinculant perquè siguin els ciutadans els que elegeixin el seu futur.

“Avui a Catalunya, una àmplia majoria diu que el futur passa pel dret a decidir, pel reconeixement de Catalunya com a subjecte polític”, i ha avançat que en les pròximes setmanes farà una proposta a la resta de partits.