Hi ha un univers paral·lel? | Diari Català

Un astrònom suggereix que hi ha un univers paral·lel darrere del mapa de les galàxies

Un astrònom s’albira els contorns d’un univers paral·lel al nostre en el clarobscur d’un mapa que rastreja totes les microones que arriben cap a la Terra des de la perifèria de l’espai visible. Els dos mons, d’acord amb la seva conjectura, es freguen i són completament diferents.

El doctor Ranga-Ram Chary, que treballa a l’Institut de Tecnologia de Califòrnia, va examinar les dades sobre les fonts de microones espacials recobrats pel telescopi orbital Planck de l’Agència Espacial Europea. En excloure les ones electromagnètiques provinents de les galàxies, els quàsars i els núvols de gas coneguts, l’astrofísic es va centrar a estudiar la brillantor que se sol atribuir als primers instants posteriors al Big Bang.

Segons va explicar Chary, al mapa del fons espacial s’aprecien diverses zones des d’on les microones arriben amb una lluentor molt més intens del que es podria esperar. Unes taques lúcides i altres fosques li fan pensar a l’investigador que a un costat d’aquest món de les galàxies que habitem hi ha una realitat comparable amb ell en grandària i energia. Això s’assembla a dues bombolles que es freguen o col·lisionen entre si, diu la revista New Scientist.

Hi ha un univers paral·lel? | Diari Català

Els universos bombolles podrien ser part del multivers, el concepte es va encunyar en les teories cosmològiques de fa més d’un segle. Tots dos es xoquen entre si des que es va produir el Big Bang, la qual cosa hauria deixat una empremta en la superfície externa de cada un.

En cosmologia, la radiació de fons de microones és una forma de radiació electromagnètica descoberta en 1965 que omple l’Univers per complet. Es diu que és el ressò que prové de l’inici de l’univers, és a dir, el ressò que queda del Big Bang que dóna origen a l’univers.

Els senyals que ha discernit Chary en el que abans va ser considerat pels científics soroll electromagnètic li suggereixen que l’univers altern (univers paral·lel) pot ser molt diferent del nostre. En particular, pot tenir una proporció de partícules subatòmiques anomenades barions i fotons aproximadament deu vegades més gran de la que veiem en el nostre món de les galàxies. Això significaria que la física en aquell univers confrontant pot ser completament diferent de la que aprenem a les escoles.

En el seu article, l’astrofísic de Pasadena admet que l’univers visible pot ser una mera regió “dins d’una superregiò que s’infla eternament“. I també que moltes altres regions “més enllà del nostre univers observable existirien de manera que cada regió seria governada per un conjunt diferent de paràmetres físics“.

Les conclusions de Chary sobre el univers paral·lel, han estimulat ja a altres astrònoms que creuen que va per bon camí. No obstant això cal fer molta feina addicional per demostrar que les ‘senyals’ percebudes per ell són una realitat.