Hillary Clinton i Donald Trump, a un pas de la nominació

0
Donald Trump Hillary Clinton Superdimarts
Donald Trump i Hillary Clinton | Foto: Europa Press.

La demòcrata Hillary Clinton i el republicà Donald Trump han estat els vencedors del Superdimarts i marquen distància amb els seus competidors

El Superdimarts és el dia en què més estats voten les primàries i en el que comença a veure’s quines seran les candidatures nominades per anar a les eleccions presidencials dels Estats Units. La victòria de l’empresari Donald Trump respecte als altres candidats ha estat aplastant, mentre que en el cas de l’exsecretària d’Estat Hillary Clinton la victòria és clara, però Bernie Sanders no hi perd tant com Ted Cruz o Marco Rubio.

Per aconseguir la nominació, la candidatura republicana necessita 1.237 delegats i la demòcrata, 2.382. És a dir, el futur o futura candidata haurà d’haver estat avalat per un mínim de les persones que assistiren als cacus i a les votacions de les primàries. Tant Hillary Clinton com Donald Trump estan lluny d’arribar a les xifres, per la qual cosa i tot i anar al capdavant, encara no es poden proclamar guanyadors.

De fet, ni Bernie Sanders ni Ted Cruz o Marco Rubio, que han sortit més malparats que el de Vermont a la jornada d’ahir, pensen retirar les seves candidatures. L’esperança no es perdrà fins al juliol, que és quan tant demòcrates com republicans celebren les convencions on s’escull de manera definitiva la candidatura a la Casa Blanca.

Pel que fa als resultats del Partit Demòcrata, Hillary Clinton ha aconseguit la victòria en set estats: Alabama, Arkansas, Georgia, Tennessee, Texas, Virginia i Massachussetts. Bernie Sanders, en canvi, ha guanyat al seu estat, Vermont, Oklahoma, Minnesota i Colorado. Així, en total, l’exsecretària d’Estat ha aconseguit 436 delegats i el senador, 260. El resultat de Sanders és bo, però no suficient per competir amb l’impuls de Clinton.

Entre els republicans, el clar guanyador ha estat Donald Trump que ha aconseguit guanyar a vuit estats: Alabama, Arkansas, Georgia, Virgina, Massachussetts, Vermont i Tennessee. Ted Cruz el segueix de molt lluny en segona posició, i només ha aconseguit guanyar a Oklahoma i Texas, un dels estats on s’escullen més delegats. Marco Rubio només ha aconseguit Minnesota, el que suposa que si el pròxim dia de votacions – 15 de març – no guanya a Florida, el seu estat, segurament retiri la candidatura.

Així, Trump ha sumat un total de 203 delegats durant el Superdimarts, Cruz n’ha aconseguit 132 i Rubio, 66. Aquesta jornada servia també per veure el canvi d’estratègia del número dos i tres dels republicans, ja que són l’alternativa d’aquells votants que no volen a Trump com a candidat. Fins ara, tant Cruz com Rubio havien evitat atacar directament al multimilionari però a partir d’ahir van començar a apostar per un discurs que qüestiona la integritat moral de Trump i de les seves polítiques. Cruz ja ha sentenciat: “mentre estem dividits, la nominació de Trump és més probable. I això seria un desastre per als republicans, per als conservadors i per al país”.