Un error al web d’hisenda va permetre a alguns usuaris veure les declaracions d’altres

La campanya de la declaració de la Renda 2015 ja ha començat, i ho ha fet amb polèmica. Des d’ahir 6 d’abril, els ciutadans tenen accés als sistemes per preparar els seus esborranys, aquest any a més, s’afegia la possibilitat de fer-ho també des de dispositius mòbils.

Però a l’hora de la veritat, els sistemes que Hisenda havia preparat no van ser prou eficaços i van col·lapsar, causant així una fallada d’accés a molts usuaris, fent impossible accedir a cap opció.

Error tecnic Hisenda

A aquesta fallada, cal afegir-li un altre encara més polèmica, un error tècnic a la pàgina per presentar l’esborrany de la declaració, donava accés a alguns usuaris a la previsualització de l’esborrany presentat per altres ciutadans.

Accés a esborranys aliens per part d’alguns usuaris

Segons informa El Confidencial, fonts de l’Agència Tributària haurien confirmat aquest error informàtic. Durant la primera jornada de Campanya de Renda 2015, hi va haver més de 315.000 sol·licituds i es va detectar que alguns usuaris en prémer sobre la vista prèvia de l’esborrany, accedien als esborranys d’altres persones.

Pel que sembla, la fallada era aleatòria, afectant així a les persones que estiguessin fent consultes al sistema sota el mateix servidor, encara que segons asseguren, hores després de detectar-se l’error, la previsualització d’esborranys va ser deshabilitada.

Error tècnic Hisenda

Des de l’Agència Tributària resten importància a aquesta incidència, asseguren que la campanya de la declaració de la renda es desenvolupa en desenes de servidors, de manera que la incidència ha estat molt esporàdica.

L’Agència Tributària assegura també que ja treballen en el tema per solucionar-ho i que confien a tornar a habilitar el sistema de vista prèvia al llarg del dia d’avui.

D’altra banda, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades està investigant l’incident per determinar si s’ha produït una vulneració sancionable de la Llei Orgànica de Protecció de Dades.