Hisenda reclama a 5000 morosos els seus deutes amb l’Estat

0
Cristóbal Montoro, ministred'Hisenda en funcions. dèficit. ajust
Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda en funcions | Foto: Europa Press
Cristóbal Montoro, ministred'Hisenda
Cristóbal Montoro, ministred’Hisenda

La reforma de la Llei General Tributària permetrà al govern central publicar  una llista de morosos al desembre

 

Els contribuents que no haguessin satisfet les seves deutes amb anterioritat al 31 de juliol s’inclouran en una llista que es publicarà just abans de les eleccions generals espanyoles. D’aquesta manera, la ciutadania coneixerà per primera vegada qui són els particulars i les empreses que deuen diners a l’Agència Tributària. Tot just avui, hem sabut que la xifra de morosos ascendeix a 5.000 declarants. Els afectats rebran, ara, una comunicació oficial d’inclusió a la llista. D’ençà de la recepció tindran deu dies per presentar al•legacions.

En efecte, el mes passat el govern liderat per Mariano Rajoy va fer ús de la seva majoria absoluta per aprovar una reforma de la Llei General Tributària. Una modificació legislativa que permetrà al poder executiu publicar una llista negra amb aquells contribuents que, havent transcorregut el període voluntari de pagament, no hagin encara cancel•lat la seves deutes. A la llista, emperò, només s’hi inclouran els declarants els deutes dels quals superi el milió d’Euros. Per tant, podem calcular fàcilment que la quantia pendent de liquidar amb l’estat ascendeix, com a mínim, a 5.000 milions d’euros. A més a més, malgrat ara els deutors satisfacin les seves deutes no es lliuraran de sortir a la llum pública. És a dir, si un contribuent una vegada rebuda la notificació decideix regularitzar la seva situació, no evitarà veure’s inclòs en la llista de morosos.

La notificació, especifica l’Agència Tributària, començarà a enviar-se el proper 20 d’octubre. En aquesta ocasió, s’emprarà el sistema de Notificació Electrònica Obligatòria, i per tant, es rebrà per Internet. Tot i que, un 20% dels afectats la continuaran rebent de forma presencial a través d’un agent. En aquest últim cas, només es necessitarà un intent per donar al client per notificat. Aleshores, s’obrirà aquest termini. La xifra ens permet deduir que el 80% dels deutors constitueixen persones jurídiques o empreses. Mentre que els mil contribuents restants correspondrien a particulars. Una vegada notificats podran presentar al•legacions sobre errors tècnics o aritmètics, si fos el cas.

Com es farà pública la llista? El legislador ha establert que la data exacta de publicació es comunicarà mitjançant una ordre ministerial. Després, els ciutadans tindrem accés a la llista a través del Butlletí Oficial de l’Estat que serà el suport encarregat de publicar-la. Tot i això, apunten des de l’administració, el llistat deixarà de ser accessible passats tres mesos d’ençà de la seva aparició al BOE. Així mateix, Hisenda es compromet a adoptar les mesures necessàries per tal d’evitar la indexació del nom dels morosos en els cercadors d’Internet. El motiu és impedir que es pugui trobar el nom d’un contribuent mitjançant els motors de cerca. Finalment, algunes empreses han lamentat que en el llistat hi apareixien companyies que malgrat no tenir afany defraudador no han pogut liquidar els seus deutes per falta de recursos. Hisenda, però, els hi recorda que la reforma no afecta a les empreses amb deutes aplaçades o suspeses a l’espera d’una sentència. El govern central ha assegurat, també, que la llei té un caràcter exemplificant; i pretén ser un intensiu per a que les companyies compleixin amb les seves obligacions tributàries sota el risc de veure la seva reputació en entredit. Ara, haurem d’esperar a la primera quinzena de desembre per conèixer la identitat d’aquets 5.000 morosos.