Hitler no es va suïcidar, sinó que va escapar a l’Argentina i va visitar diversos països de Sud-amèrica amb diferents identitats falses, entre elles la de Kurt Bruno Kirchner

El periodista argentí Abel Basti així ho assegura en el seu llibre ‘Les passes de Hitler’

Hitler no es va suïcidar una vegada que la guerra ja estava perduda, sinó que va escapar a l’Argentina i va visitar diversos països de Sud-amèrica amb diferents identitats falses, entre elles la de Kurt Bruno Kirchner que va utilitzar durant la seva estada a Paraguai, segons un llibre del periodista argentí Abel Basti.

Després dels passos de Hitler

Hitler va morir a Amèrica amb el cognom Kirchner | Diari CatalàAquesta és la investigació definitiva sobre l’exili postmortem del líder nazi a Argentina i altres països de la regió, que Basti va publicar a l’editorial Planeta i que resumeix 20 anys d’ardu treball.

El Führer, qui segons la història oficial es va suïcidar amb un tret a la templa, en realitat va fugir d’una Berlín assetjada per l’Exèrcit Roig i va arribar, en submarí, a la Patagònia argentina on va viure en un camp proper a la ciutat de Bariloche sota el nom d’Adolf Schütelmayor, afirma l’escriptor en el seu últim llibre.

Basti, que va escoltar per primera vegada el 1994 que Hitler havia arribat a l’Argentina setmanes després que finalitzés la Segona Guerra Mundial, va explicar a Efe que al principi no ho va creure ‘perquè tenia al cap la veritat oficial’.

Però en la mesura que em movia en cercles alemanys del sud, i altres parts del país, vaig començar a veure aquesta possibilitat. I la vaig acabar creient quan vaig començar a entrevistar testimonis que havien estat amb Hitler en Argentina.

Segons va relatar l’autor.

El periodista, radicat a Bariloche, assegura al seu llibre que Hitler no va viure enclaustrat, ​​sinó que es traslladava amb total llibertat, no només pel territori argentí, sinó també per països com Brasil, Colòmbia i Paraguai.

Segons va explicar Basti la fugida del jerarca alemany:

No hauria estat possible sense un acord militar entre els nazis i els nord-americans, que consistia en la sortida (d’Alemanya) d’homes, divises i tecnologia militar per reutilitzar tot això contra el comunisme, a canvi d’immunitat pels nazis i el reciclatge d’aquests en l’estratègia bèl·lica nord-americana.

 

Segons l’escriptor, les principals agències d’intel·ligència del món, com la CIA nord-americana i el MI6 britànic, comptaven amb informes i fotografies que confirmaven la presència de Hitler a Sud-amèrica després de 1945.

Basti, va afirmar que:

El que feien els serveis secrets era reportar la seva presència, però no actuar per a una detenció i que és obvi que, si haguessin volgut, podrien haver capturat el líder nazi, ja que així ho demostren els documents.

Durant els dos primers mandats de l’expresident argentí Juan Domingo Perón (1946-1955), Hitler va viure en la hisenda Sant Ramon, a uns 15 quilòmetres de Bariloche, a la qual va arribar en tren des de la costa Patagònia.

Nombrosos són els testimonis citats en el llibre que corroboren la presència del Führer a la regió, en assegurar haver estat al costat d’ell o tenir un familiar que tenia una relació propera amb el president del Tercer Reich.

Tals són els casos d’Eloísa Luján, qui era una de les provadores del menjar que se li servia al nazi per assegurar que aquesta no estava enverinada, i d’Ángela Soriani, la neboda de la cuinera de Hitler, Carmen Torrentegui, en el temps que aquest va passar a la finca del sud.

Basti va comentar que la presència del líder alemany en aquell racó de la Patagònia era un secret a veus:

No era que tots sabien que era Hitler a aquesta hisenda però els que sí que ho sabien, per alguna circumstància com ser empleats de la hisenda, van minimitzar el tema respecte a la importància del personatge. Per a la gent de camp, la guerra pràcticament no existia, no hi havia ràdio, els diaris arribaven una vegada al mes i no qualsevol els llegia. Així que sabien que hi havia una guerra però no tenien la dimensió del conflicte ni tampoc dels personatges en particular.

Quan Perón va ser enderrocat en l’anomenada Revolució Llibertadora (1955), l’autor sosté que molts nazis se’n van anar d’Argentina cap a països veïns, principalment a Paraguai, i també, encara que hi ha testimonis que asseguren haver estat amb Hitler després d’aquesta data, el mateix Hitler va haver de migrar al país guaraní, amb el pseudònim de Kurt Bruno Kirchner.

A ‘Darrere els passos de Hitler’, se cita un testimoni d’un exmilitar brasiler, fill d’un alt càrrec nazi, que assegura que el Führer va morir el 5 de febrer de 1971 i està sepultat en una cripta en un antic búnquer subterrani nazi a Paraguai, on en l’actualitat s’aixeca un ‘modern i exclusiu hotel’.

Basti, escriu que la primera setmana de cada febrer, l’establiment hoteler tanca les seves portes perquè un grup exclusiu de nazis pugui honrar al seu líder, l’home que els va canviar la vida, a ells i a tot el món, per sempre.