Hollande confirma el final de l’estat d’emergència el 26 de juliol

0
François Hollande
El president francés, François Hollande | Foto: Elisee

El president francés aprofita una entrevista amb motiu del 14 de juliol per informar que es posarà fi a l’estat d’emergència decretat després dels atemptats del 13N

El president de França, François Hollande, ha confirmat aquest dijous que no prolongarà l’estat d’emergència decretat després dels atemptats del 13 de novembre del 2015 i que, per tant, aquesta mesura excepcional culminarà el pròxim 26 de juliol.

“No es pot prolongar l’estat d’emergència eternament. Forma part de les situacions excepcionals”, ha al·legat Hollande, que ha concedit una entrevista a diverses televisions amb motiu del 14 de juliol, commemoració de la presa de la Bastilla.

El mandatari ha explicat que “no tindria cap sentit” ampliar encara més la mesura anunciada després dels atemptats de París i que va ser prolongada per última vegada el maig, entre d’altres raons per cobrir la celebració de l’Eurocopa a França.

Tot i això, Hollande ha aclarit que mantindrà el pla Vigipirate de seguretat al màxim nivell, ja que ha admès que les amenaces encara persisteixen. Aquest pla amplia el desplegament de policies i militars a tot el país, especialment a la capital i en altres llocs considerats sensibles.

 

Última desfilada com a president?

La seguretat, de fet, ha estat una de les notes dominants a les celebracions de la festa nacional, ja que com va admetre la Prefectura de la Policia de París, “l’amenaça terrorista és elevada”. Més d’11.000 policies i gendarmes s’han mobilitzat per garantir la seguretat dels diversos actes, entre els quals hi ha la desfilada militar que ha discorregut pels Camps Elisis. Més de 3.000 militars francesos, australians i neozelandesos han desfilat davant de les principals autoritats de l’Estat a la cèntrica avinguda parisenca.

Hollande ha acudit com a president a la que podria ser la seva última desfilada del 14 de juliol, ja que el 2017 és any electoral i els sondejos no li garanteixen la victòria. El president ha explicat a l’entrevista televisada que encara no ha decidit si repetirà com a candidat a l’Elisi.

Sí que ha començat a moure fitxa, en canvi, el ministre d’Economia, Emmanuel Macron, que ha llançat el moviment ‘En Marche!’ sense ocultar el seu desig d’obtenir la Presidència. Hollande l’ha instat a “respectar les regles del Govern”, basades entre d’altres línies en la “solidaritat” i l'”esperit d’equip”.

“Respectar les regles implica seguir al Govern, no respectar-les suposa no seguir-hi”, ha advertit l’actual president. El primer ministre, Manuel Valls, ja havia criticat públicament Macron per “cedir a les sirenes del populisme”.