El president de França, François Hollande, rebrà avui al Palau de Versalles als caps de Govern d’Espanya, Mariano Rajoy; Alemanya, Angela Merkel, i Itàlia, Paolo Gentiloni, per iniciar el procés de reflexió sobre el rumb que ha de prendre el projecte europeu sense el Regne Unit.

La cita servirà perquè els quatre països grans de la UE esbossin una posició comuna de cara a les properes cimeres europees, la del 9 i 10 de març a Brussel·les i la del 25 de març a Roma que pretén commemorar el 60 aniversari de la firma del Tractat de Roma que va donar lloc a la Comunitat Econòmica Europea i on es vol llançar un nou disseny del projecte europeu per als propers anys.

Espanya, França, Alemanya i Itàlia aposten per avançar cap a una major integració europea com a millor forma d’afrontar el desafiament que representa l’auge dels populismes i de forces euroescèptiques, tant dins com fora de la UE. El que està per veure és si Espanya i Itàlia se sumen a la posició francoalemanya, que només veu realista una major integració sota la fórmula de l’Europa a diverses velocitats, això és, que els països que vulguin estrényer la seva col·laboració en determinades àrees puguin fer-ho sense necessitat d’esperar la resta.

Aquest és precisament un dels cinc escenaris que contempla el Llibre Blanc presentat la setmana passada pel president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, i sobre el qual el Govern espanyol encara no ha fixat posició.

Rajoy ja va tenir oportunitat de reflexionar sobre el futur de la UE amb Hollande en la recent cimera hispà francesa a Màlaga, on van coincidir que el nou rumb del projecte europeu hauria de centrar-se a garantir el creixement econòmic i l’ocupació, en la gestió de la immigració i en la seguretat de les fronteres europees, la qual cosa implicaria el llançament de l’Europa de la Defensa.

Espanya també és una ferma defensora del mercat únic digital i de l’energia, claus per millorar la competitivitat de les empreses europees, i ve reivindicant que és hora d’anar plantejant l’unió fiscal.

Hollande rebrà als seus col·legues a les 18 hores i els oferirà un sopar de treball. No obstant això, els quatre líders preveuen comparèixer davant els mitjans de comunicació a les 18.35 hores, després d’una curta reunió de treball, i abans del sopar de treball que tindran a partir de les 19 hores.